La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pegasus entra per esquerdes del sistema operatiu

-

Com fu c o P u

Es tracta d’una mena de sistema operatiu dins el sistema operatiu propi del telèfon. Una vegada carregat, el mòbil infectat atén ordres del software espia. Pot llegir missatges de text i el registre de trucades; obtenir contraseny­es; determinar la ubicació per GPS, i accedir a la informació de les principals apps de missatgeri­a i xarxes socials, entre les quals hi ha iMessage, WhatsApp i Telegram.

o !" f #$"o #% # # No se sap. Apple va solucionar amb una actualitza­ció el juliol de l’any passat la vulnerabil­itat Forcedentr­y, que era el sofisticat mètode que feia servir el software espia per instal·lar-se al mòbil. La companyia de la poma no té constància que hagi tornat a funcionar en cap iPhone actualitza­t. L’empresa que comerciali­tza Pegasus, la

El programa espia Pegasus va ser creat per l’empresa israeliana NSO Group i descobert el 2016, quan va tenir lloc un intent fallit d’instal·lar-se a l’iPhone de l’activista dels drets humans Ahmed Mansoor, de la Unió dels Emirats Àrabs, que va avisar l’investigad­or Bill Marczak, del Citizen Lab de la Universita­t de Toronto. El seu estudi va revelar el sistema més sofisticat que s’ha vist mai per espiar un mòbil. Apple va solucionar la vulnerabil­itat amb una actualitza­ció el 2016, però l’any passat en va haver de solucionar una altra. israeliana NSO Group, podria haver trobat algun mètode nou per infectar els mòbils que encara no hagi estat descobert per Apple o Google.

&u ' "(fo o' f c' # P u

Tot i que la primera aparició detectada és del 2016 en un del sistema operatiu anomenades de zero-day (dia zero), que significa que són desconegud­es pel fabricant del sistema operatiu. Pegasus ha arribat a infiltrar-se en mòbils –generalmen­t amb l’enviament d’un missatge– aprofitant-se de diferents vulnerabil­itats que, amb el temps, han estat solucionad­es mitjançant actualitza­cions d’iOS i Android.

Com o' com #o% # u m)! " ', P u

Existeix una eina creada per Amnistia Internacio­nal anomenada Mobile Verificati­on Toolkit (Github.com/mvtproject/mvt) que es descarrega a l’ordinador i es connecta per escanejar el mòbil. Els usuaris d’Apple també poden fer servir el programa iMazing per a macOS, que té integrada aquesta eina i permet revisar l’iPhone gratuïtame­nt en el període inicial de prova.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain