La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algunes mesures per protegir al màxim la seguretat als telèfons

-

D’entrada cal recordar com una màxima que la millor mesura de seguretat és el sentit comú. Això no sempre evitarà un atac, però sí que podria aturar tots els que es basen en el fet que l’usuari executi alguna acció, com ara obrir un arxiu que li han enviat, fer clic a un enllaç o un missatge que s’ha rebut.

Cal tenir clar que el nostre banc no ens enviarà mai un missatge en què ens obligui a identifica­r-nos en un enllaç mitjançant l’amenaça de bloquejar el compte corrent o la targeta de crèdit. El més prudent davant un missatge d’aquesta mena és esborrar-lo. Es podria tractar d’un atac de phishing tació d’identitat,

Hi ha missatges que anuncien factures desmesurad­es o l’arribada d’un paquet. Fer clic a l’enllaç sol ser una via per instal·lar malware.

És aconsellab­le fer servir alo suplanguna classe de software de seguretat, tal com ho fem amb l’ordinador personal. El monitoratg­e que fan aquests programes poden detectar i frenar atacs de diferents tipus. Hi ha una àmplia oferta en el mercat d’apps.

També és fonamental instal·lar les actualitza­cions del sistema operatiu quan apareixen al mòbil. Sovint contenen pedaços de seguretat que solucionen vulnerabil­itats. Ara com ara les actualitza­cions de seguretat d’Apple arriben a terminals de fins a sis anys d’antiguitat. A Android són menys anys, perquè depèn de cada fabricant de mòbil.

Els comptes de Twitter de les diferents forces policials alerten sobre els atacs que van detectant. L’Incibe (Institut Nacional de Seguretat) i l’Agència Catalana de Cibersegur­etat ofereixen informació actualitza­da. ●

 ?? MIKKELWILL­IAM / GETTY ??
MIKKELWILL­IAM / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain