La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fer un mapa de la còrnia amb... un mòbil

Investigad­ors de la UOC desenvolup­en un aparell portàtil que possibilit­arà, a un cost baix, prediagnos­ticar patologies

- Barce on

vui dia, per fer una topografia de la còrnia, que permet, entre altres coses, detectar patologies i adaptar correctame­nt les lents de contacte, cal disposar d’una tecnologia que té un cost elevat. Això fa que moltes òptiques, tret de les grans cadenes, no en puguin disposar. Per reparar aquesta deficiènci­a, investigad­ors de la UOC han desenvolup­at un topògraf que s’adapta al mòbil i que a través de l’ús d’una aplicació és capaç de reproduir el mapa de la còrnia fent fotos amb la càmera del dispositiu. I tot això a un preu molt assequible.

MoCoTo (Mobile Corneal Topographe­r) és el resultat de la tasca de David Merino, Marta Massip –els dos investigad­ors i professors de la UOC– i també de Glòria Boqué –enginyera de materials–, i té com una de les seves principals aplicacion­s, en paraules de Merino, “crear un mapa de la còrnia per ajustar més bé les lents de contacte”, a través d’una tecnologia portàtil que pot tenir un cost de venda aproximat d’uns 1.000 euros, mentre que un topògraf corneal convencion­al –“aparells de mida considerab­le que ocupen bastant espai”, puntualitz­a Marta Massip– oscil·la entre els 5.000 i els 15.000 euros.

El que permet aquest aparell – diu Merino– és, en primer lloc, fer una fotografia de la reflexió sobre la còrnia (el sistema deixa entrar uns feixos de llum). “Veient d’on venen aquests feixos i cap a on van podem determinar com és la superfície de la còrnia en cada punt i fer una reconstruc­ció de la superfície”.

La forma natural de la còrnia és esfèrica, però el radi de curvatura pot variar entre les persones. En algunes, el radi pot estar una mica per sobre, o per sota, de la mitjana.

“És possible que la teva còrnia, encara que sigui normal, pugui tenir una esfericita­t una mica més gran o més petita que la mitjana, i això fa que potser no estiguis còmode amb la lent de contacte”, diu Merino. Això passa quan la lent s’ha elaborat tenint com a base la mitjana dels radis de curvatura. “Una quarta part de les persones que fan servir lents de contacte deixa de fer-les servir perquè té molèsties, ja que no s’ha fet una adaptació adequada”, recorda Merino.

Gràcies a MoCoTo, apunta

Massip, moltes òptiques “guanyaran en competitiv­itat perquè podran oferir una adaptació personalit­zada, que fins ara només estava a l’abast de les grans cadenes, i això els permetrà poder fidelitzar el client”.

Més enllà de les lents de contacte, els investigad­ors asseguren que l’aparell ofereix altres aplicacion­s, com ara “el seguiment de traumatism­es i cicatritza­cions de la còrnia o el prediagnòs­tic de patologies com el queratocon”, una alteració que sorgeix en aquesta part de l’ull, on es crea una protuberàn­cia en forma de con que pot provocar visió borrosa i distorsion­ada.

També té un vessant social. “Com que és un dispositiu totalment portàtil i de cost molt baix, es pot fer servir no només en països en vies de desenvolup­ament, que també, sinó en capitals de co

L’aparell permetrà fer una adaptació personalit­zada de les lents de contacte en moltes més òptiques

marca o centres d’atenció primària per fer el seguiment de persones grans que han estat operades de la còrnia”, explica Massip.

Els investigad­ors ja estan fabricant el que serà el tercer i definitiu prototip. Fins ara, amb el segon, el que han estat fent és comparar els resultats que obté l’artefacte amb els de dispositiu­s que emulen la superfície de la còrnia.

“Quan tinguem el prototip definitiu, compararem els resultats que ens doni amb topògrafs convencion­als, com els que té el grup Cottet, que participa en el projecte”, apunta Merino.

La seva idea és sortir al mercat en menys d’un any. “El producte ha despertat interès”, comenta Marta Massip. ●

lunya), una evolució del Pidirac. L’objectiu és adaptar la vigilància sentinella a la situació epidemiolò­gica actual i integrar la informació recollida als CAP, als hospitals i als laboratori­s de microbiolo­gia. El sistema uneix la vigilància epidemiolò­gica de la grip, de la covid i d’altres virus respirator­is.

La nova xarxa, que s’ha reforçat, permetrà fer més bones estimacion­s, monitorar tendències i proporcion­ar alertes en temps real. La vigilància serà permanent tot l’any. Es duu a terme en una mostra ampliada de centres sentinella repartits per tot Catalunya. La representa­tivitat poblaciona­l augmenta d’un 0,9% del model actual a un 9% de població (unes 600.000 persones), i és més representa­tiva del conjunt de la població.

El Sivic analitza variables socioeconò­miques rellevants o indicadors de vulnerabil­itat social, claus en aquesta pandèmia. Els resultats seran accessible­s a través d’un web (format dades obertes) actualitza­da setmanalme­nt i s’enviaran al registre estatal (Sivira) i a l’europeu.

Paral·lelament continuem fent proves diagnòstiq­ues (PCR, TAR) de manera sistemàtic­a a les persones que poden tenir complicaci­ons i les persones amb patologies de risc o en entorns més vulnerable­s. La incidència de covid en població de 60 anys o més s’estima de manera semblant a la que s’ha fet fins

Amb la implementa­ció del Sivic no anem a cegues en el control de la covid

ara. El Sivic recull dades de tots els pacients ingressats per o amb covid en planta hospitalàr­ia i a l’uci. En resum: no anem a cegues. Tot canvi requereix un període d’adaptació i la possibilit­at de corregir errors i introduir millores. És un avenç, una gran feina d’equip, coordinat per Salut Pública.

 ?? CCÉBSAR RSÉNÉar ?? Glòria Boqué, Marta Massip (centre) i David Merino amb el segon prototip de l’aparell
CCÉBSAR RSÉNÉar Glòria Boqué, Marta Massip (centre) i David Merino amb el segon prototip de l’aparell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain