La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es busca artesà ceramista

La Bisbal d’Empordà i el seu entorn tenen més de 40 empreses vinculades al sector de la ceràmica, que donen feina a unes 150 persones de manera directa i indirecta

- SÍLVIA OLLER

Ets artesà? La Bisbal et busca, obre la teva botiga taller! És el lema de la iniciativa que ha impulsat l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, un referent de la ceràmica i que recentment ha aconseguit el segell internacio­nal World Craft City. L’Ajuntament ofereix subvencion­s de fins a 15.000 euros, ampliables, i exempcions fiscals d’un 95% en el permís d’obres o la rehabilita­ció de façanes per atreure profession­als del sector.

Les 40 empreses establerte­s a la Bisbal i el seu entorn més pròxim, que sumen uns 150 llocs de treball directes i indirectes, converteix­en aquest municipi del Baix Empordà en un petit clúster. El carrer de l’Aigüeta, que suma una vintena de botigues especialit­zades, és l’epicentre d’un sector que ven un 70% de la producció a l’estranger, sobretot a França.

A aquest eix comercial s’hi van traslladar fa uns mesos els artesans Gemma Armengol i Igor Garai, que fan peces úniques. “Vam trobar una casa vella on hem instal·lat el taller i un punt de venda”, explica Armengol, que compagina la feina de ceramista amb substituci­ons de professora de dibuix. L’Igor fa tasques de jardiner eventual. Confien en un futur dedicar-se plenament a l’ofici i guanyar-s’hi la vida, no només venent artesania, sinó també fent visites guiades i tallers. Tot i això, Armengol considera que és necessari donar “un reconeixem­ent social més gran ” a la professió.

Quan es van instal·lar al municipi, el Consistori havia canviat feia molt poc la normativa per facilitar els tràmits administra­tius. Moltes més dificultat­s va tenir Annick Galimont, geòloga de professió, que el 2008 va decidir fer un gir a la seva carrera. Va començar a formar-se en el món de la ceràmica i el 2017 va obrir un petit taller i una botiga a la Bisbal. “Llavors era complicat, vaig tardar gairebé un any a poder obrir el negoci”, explica. El Consistori va decidir aplicar un nou escalat empresaria­l del sector ceramista per no perjudicar la nova instal·lació de petites i mitjanes empreses que fabriquess­in menys de deu tones diàries de producte. Annick viu exclusivam­ent de les peces que ven i de tallers per a famílies i grups.

El president de l’Associació de Ceramistes, Joan Vilà-Clara, reconeix que malgrat que alguns tallers no tindran relleu generacion­al, l’arribada al municipi de nous artesans supleix el problema. “La ceràmica a la Bisbal passa per un bon moment, hi ha molta feina als tallers i decoradors, dissenyado­rs o arquitecte­s pensen en el municipi per dur a terme els seus projectes”. Vilà-Clara, que regenta un dels negocis del sector més longeus, fundat el 1950, reconeix que als setanta, amb el boom turístic, “veníem tota la ceràmica que volíem”. Tot i que ara el ritme és un altre, pronostica una llarga vida al sector. ●

L’Ajuntament ofereix subvencion­s de fins a 15.000 euros i exempcions fiscals per atreure artesans

 ?? OnRE DURAN / NORD MEDIA ?? Gemma Armengol i Igor Garai a la seva botiga taller de l’Aigüeta
OnRE DURAN / NORD MEDIA Gemma Armengol i Igor Garai a la seva botiga taller de l’Aigüeta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain