La Vanguardia (Català-1ª edició)

La “mala salut de ferro” de llibres i llibreries

MEDIAMORPH­OSIS

- Juan Antonio Giner Soci fundador de l’Innovation Media Consultori­a Group

Soc a Nova York, i després d’un parèntesi de dos anys visito la Strand, la seva llibreria més entranyabl­e. En Marc, un vell amic que treballa al soterrani amb els llibres de periodisme, em posa al dia de les últimes novetats: hem sobreviscu­t al coronaviru­s, però vam haver de fer fora 170 treballado­rs en un ERO que va durar uns quants mesos.

Res de nou dirien els amos de Bertrand a Lisboa, “la llibreria més antiga del món”, fundada el 1732, que resisteix a prop d’A Brasileira, la cafeteria que freqüentav­a Pessoa. En un aniversari recent, la Bertrand va publicar un pòster commemorat­iu en què explicaven la seva història i missió amb aquestes paraules: “Vam sobreviure a un terratrèmo­l, una guerra civil, 9 reis, un regicidi, 16 presidents, 48 primers ministres, 3 repúblique­s, 6 cops d’Estat, 2 guerres mundials, la caiguda del mur, la unificació d’Europa, l’entrada a l’euro... i tenim llibres sobre tots aquests temes”.

Strand es va fundar el

1927 amb 300 dòlars de Benjamin Brass, un emigrant de Lituània que es va casar amb una polonesa i que va començar dormint al terra de la primera seu. La llibreria n’ha tingut dues abans de l’actual a l’East Village.

Els clients de la Strand tenen l’habilitat de descobrir llibres que no buscaven, col·locats, és un dir, en prestatger­ies on no havien de ser.

Avui la Strand està en mans de la tercera generació dels Brass, però gestionada per un gerent que ho està canviant tot; el 2005 va introduir l’aire condiciona­t i van desaparèix­er els estrambòti­cs ventilador­s de tota la vida, que més que aire fresc repartien la suor de la clientela. Després va posar ascensor i baixar al soterrani va deixar de ser una experiènci­a semblant a descendir a les galeries d’una mina gal·lesa. Finalment, va posar ordre, va pintar el local, el va il·luminar més bé i va diversific­ar l’oferta; és a dir, va passar del monocultiu de llibres vells i barats (1 dòlar als carros del carrer) i va començar a vendre llibres nous, llibretes Moleskine i bosses de plàstic i de tela (algunes d’espantoses) amb eslògans sobre la Strand ( 18 milles de llibres, 2,5 milions de llibres).

El que no va canviar va ser el personal, uns 200 empleats que continuen sent contractat­s amb l’anomenat Test Strand, que consisteix a saber identifica­r els autors de 10 llibres amb alts nivells de venda. Són un exèrcit de gent jove que localitza l’impossible de trobar responent a l’omnipresen­t reclam de l’“Ask us”.

També continuen al mateix edifici que van comprar fa uns anys per uns vuit milions de dòlars per defensar-se de l’espiral de les rendes de lloguer de Manhattan: avui la llibreria ocupa quatre d’aquestes plantes, i les altres sis es lloguen.

L’octubre del 2020 Nancy Bass, neta del fundador de la Strand, va llançar un dramàtic SOS des del seu compte de Twitter: “El virus ens està matant i les vendes han caigut un 70%”. La reacció va ser immediata i aquell cap de setmana la seva pàgina web es va col·lapsar, amb 25.000 compres en línia. Ara en reben unes 300 de diàries.

Vacunes i préstecs del Govern l’han salvada, i per celebrar-ho han obert una altra botiga a Columbus Avenue i quioscos a Central Park i Times Square, però l’escàndol va arribar quan es va saber que, amb part d’aquests subsidis, la propietàri­a de la Strand havia invertit 250.000 dòlars en accions d’Amazon: “He de guanyar diners”, va al·legar.

Tot i això, la notícia més trista, em diu en Marc, ha estat la mort de Ben McFall. En la seva necrològic­a, el New York Times el va qualificar com “l’ànima de la Strand”. Des del 1978 s’encarregav­a es les obres de ficció, els preus de les qual fixava a mà en cada exemplar de segona mà, sense cap altre algoritme que la seva cultura llibresca i un sisè sentit d’ofertes i demandes.

Com sempre faig, demano a en Marc que em recomani algun llibre; puja amb mi la primera planta i a la taula de novetats agafa un exemplar d’In Praise of Good Bookstores, publicat per la Universita­t de Princeton, un assaig deliciós escrit per Jeff Deutsch, director del Seminary Co-op Bookstrore de Chicago, la llibreria “sense ànim de lucre” mes famosa dels Estats Units.

El seu missatge és molt clar: “Només sobreviure­m si som autèntique­s institucio­ns comunitàri­es; centres culturals sostinguts per la gent i avalats com a negocis d’interès públic”. Per això, diu Deutsch, els nostres llibres s’estan una mitjana de 280 dies a les prestatger­ies (132 dies en altres llibreries). Un fons editorial de 100.000 llibres, dels quals 116 són a la front table.

Aquesta apologia de llibres i llibreters assenyala les claus del negoci: discernir quins llibres volen i necessiten els nostres lectors (als Estats Units cada any es publiquen més de 20 milions de llibres) i saber exposar-los perquè els compradors puguin descobrir títols inesperats, perquè, com diu Deutsch, la browsing experience és i serà sempre la millor arma de les nostres botigues. Vaja, allò que Jordi Basté anomena el sa vici de “remenar i barrejar”. ●

 ?? UNION SQUARE PARTNERSHI­P ?? Strand Bookstore, la famosa llibreria novaiorque­sa fundada el 1927, sobreviu al coronaviru­s
UNION SQUARE PARTNERSHI­P Strand Bookstore, la famosa llibreria novaiorque­sa fundada el 1927, sobreviu al coronaviru­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain