La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deixa la teva petjada

- Joan-Enric Vives Arquebisbe d’Urgell

Amb aquest lema, “Deixa la teva petjada, sigues testimoni”, els Delegats de Pastoral Vocacional de les Diòcesis espanyoles i de les Congregaci­ons religioses, així com els que treballen per les Vocacions missionere­s, inviten a celebrar una setmana amb interès i pregària confiada, que culminarà diumenge vinent amb la 59a Jornada mundial de Pregària per les Vocacions, unida a la Jornada de les Vocacions natives. El lema fa referència a fer camí en la vida “deixant petjada”, amb un objectiu discernit i acollit. Necessitem que els joves s’animin a fer camí, a recercar objectius grans per a les seves vides, amb ideals que facin sortir de l’ensopiment. Que acullin la crida de Déu sense fer-se els sords. Cada persona que ve al món porta en ell una vocació, una missió. El papa Francesc diu: ell és una missió.

Fa un any el cardenal arquebisbe de Rabat, Cristóbal López recordava als responsabl­es de la crida vocacional que “és important posar la persona al centre del discernime­nt vocacional, atès que tots hem estat cridats per Déu a l’existència i tots som vocacionat­s. La pastoral vocacional no ha d’estar centrada en la recerca de persones per mantenir les obres, sinó a desenvolup­ar una cultura vocacional capil·lar, que ens ajudi a descobrir la vida com a vocació”. Podríem dir també, ajudar a descobrir que hem de deixar la nostra petjada en la història, a no deixar el món igual o pitjor de com l’hem trobat, i a oferir-se per “ser testimoni” del que hem experiment­at de vida, de felicitat i de gràcia salvadora en Jesús. Ell pot i vol omplir de sentit les nostres existèncie­s. El seu amor fa feliç. Es tracta de proclamar-ho i d’ajudar a discernir el camí de la resposta de cada persona. El Papa als joves a Cracòvia el 2017 els deia: “Jesús et crida a deixar la teva petjada en la vida. Una petjada que marqui la teva història i la dels altres”. L’amor rebut cal compartir-lo amb els altres, donant la vida. Jesús ho diu: “Ningú no té un amor més gran que el qui dona la vida pels seus amics” (Jo 15,13).

I el lema invita també a “ser testimonis”. Tots estem cridats a donar la vida de manera complement­ària, sigui formant una família i en el treball, sigui en el sacerdoci o en una especial consagraci­ó religiosa o laical, o en les missions. Un bon discernime­nt ha de permetre al jove deixeble ser testimoni de Jesús “el Testimoni fidel” (Apoc 1,5). També és bo adonar-se que l’Església a Europa es farà més petita, perdrà molts privilegis, serà més humil i autèntica, i trobarà energia per a allò que és essencial. Serà una Església dels petits, deia

Cada persona que ve al món porta en ell una vocació, una missió

recentment a Malta el Papa. Però queda oberta la qüestió de les vocacions. El risc és cedir a ser menys exigents i acollir vocacions sense un adequat discernime­nt. Europa ha envellit, sí, i hem d’acostumar-nos-hi; però de forma creativa, per assumir de cara a les vocacions, les grans qualitats de la humilitat, el servei i l’autenticit­at.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain