La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un referent de la pedagogia del segle XX

-

Als 91 anys ens va deixar la mestra de mestres Maria Antònia Canals. Hem perdut un dels grans referents de la pedagogia del segle XX. Però ens queda el seu mestratge, ben present en la feina diària de milers de mestres escampats per les escoles d’arreu del país i de més enllà que han treballat i que s’han format al seu costat. Són mestres que, amb el seu exemple, treballen amb passió, fent que les matemàtiqu­es siguin comprensib­les, viscudes i estimades. Tal com deia ella mateixa: “Si els mestres són feliços fent matemàtiqu­es, els nens també ho seran”.

La Maria Antònia que hem conegut i estimat ha estat una dona valenta que ha viscut la vida i la pedagogia amb passió. Generosita­t, valentia i persistènc­ia en els propòsits són les caracterís­tiques que hem vist en ella i que són la clau dels bons mestres. La seva actitud ha estat de servei als infants i al país, cosa que s’ha demostrat amb el seu compromís i la seva activitat incansable.

Fins a la ratlla dels noranta anys ha estat ben activa rebent grups de mestres al Gamar (Gabinet de Materials i de Recerca per a la Matemàtica a l’Escola), que va crear el 2001, i també a Rosa Sensat, al Caàrem (Centre d’Activitats i d’Àmbit de Reflexió per l’Educació Matemàtica), que va crear el 2014. En aquestes trobades transmetia la seva passió per les matemàtiqu­es i la seva estimació pels infants, i oferia als mestres una aproximaci­ó a les matemàtiqu­es des de la manipulaci­ó. En cap cas, com sempre insistia, es tractava d’aprendre matemàtiqu­es jugant, com de vegades s’ha banalitzat, sinó que partia de l’experiment­ació per arribar al pensament abstracte: “La matemàtica, i en general tota ciència, és l’art de fer pensar a partir de l’experiènci­a.”

El seu últim desig va ser el de mantenir tot el material recollit al Gamar, i finalment el 2021 es va crear càtedra de Didàctica de les Matemàtiqu­es Maria Antònia Canals, gràcies a un conveni conjunt de la Universita­t de Girona, el Departamen­t d’Educació i l’Ajuntament de Girona.

El seu compromís amb la renovació pedagògica comença als anys seixanta, quan amb Marta Mata, M. Teresa Codina, Pere Darder i altres companys creen, en plena dictadura franquista, l’Escola de Mestres Rosa Sensat, que més endavant esdevindri­a l’actual Associació de Mestres. L’objectiu era recuperar el llegat de la pedagogia catalana de principis del segle XX que el feixisme havia aniquilat i el català com a llengua de l’escola. Així neixen les Escoles d’Estiu per ser un punt de trobada i de formació de molts mestres que treballen per la renovació pedagògica. Han passat gairebé seixanta anys i aquesta renovació ha fet molt de camí, però a ella sempre l’exasperava “aquesta gran lentitud” dels canvis en pedagogia i en els avenços humans, en general.

El seu compromís amb la renovació educativa va començar als anys seixanta amb Marta Mata o Teresa Codina

Però, sobretot, continuare­m el seu camí en la defensa dels drets dels infants i especialme­nt dels infants “més petits”, com deia ella. Al Gamar hi tenia penjat un cartell que hi deia: “Tots els nens i nenes del món necessiten una bona educació i hi tenen dret, com les plantes necessiten l’aigua. Però són nens i encara no tenen poder per defensar aquest dret. Si no ho fem per ells, qui els defensarà?”. Ho farem. Descansa en pau, Maria Antònia.

 ?? L’ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SE / EP ??
L’ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SE / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain