La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un home del Renaixemen­t

- J.F. Yvars

El llinatge és antic: Juan Enríquez de los Pinedos, Sevilla, 1532, fill de Pedro Enríquez Afán de Ribera y Portocarre­ro, marquès de Tarifa, duc d’Alcalà, virrei de Catalunya i de Nàpols, i de Teresa de los Pinelos, d’una poderosa nissaga comercial sevillana. Va perdre la mare i va passar a residir amb el pare a la llegendàri­a Casa de Pilatos, on va rebre formació primera. El 1544 va ser enviat a la Universita­t de Salamanca per estudiar Teologia amb mestres notables com Domingo de Soto i Melchor Cano, freqüentan­t Juan de Ávila i Pedro de Alcántara entre altres jesuïtes i dominics difusors de la reforma tridentina. Entotsolat en la lectura, es va ensinistra­r en les obres d’Erasme, la patrologia sacra i les selectes edicions incunables de la Bíblia.

Després d’un exercici pastoral brillant, el 1562 va ser nomenat bisbe de Badajoz mitjançant presentaci­ó de Felip II. Allí va posar en pràctica una tasca evangèlica eficaç, amb missions populars sonades amb catequiste­s extraordin­aris com Juan de Ávila, dedicant a més les rendes del bisbat a la caritat. Tot i així, un inquisidor diligent el va assenyalar com a proper als il·luminats, secta heterodoxa, però en va sortir absolt. La relació epistolar amb Lluís de Granada, Ignasi de Loiola, Francesc de Borja i Teresa de Jesús li van fer guanyar la complicita­t dels Borromeo milanesos, que li van revelar l’ordit doctrinal tridentí i la funció moral de la didàctica de les imatges, de l’art viu en l’educació del cavaller cristià.

El 1568 va quedar vacant la mitra de València i el rei el va proposar per les seves credencial­s insòlites. La seva joventut i la sorprenent evangelitz­ació dels moriscos el van elevar al patriarcat d’Antioquia, convertit ja en “llumenera d’Espanya” i exemple per a la Cristianda­t, amb un primer propòsit: la reforma de la universita­t patrocinad­a per una monarquia omnipotent. Va afrontar, així, la tasca quimèrica de remoció d’excessos i males pràctiques, que li van crear notòria impopulari­tat a causa de la supressió de les càtedres “d’ineptitud”. La feliç intervenci­ó del Rei Prudent va temperar els ànims i va matisar la impulsiva aventura pastoral, atesa la penosa situació de la diòcesi que va portar a l’enèrgica depuració del clergat i va culminar en la creació del Col·legi Seminari del Corpus Christi, d’arquitectu­ra tridentina sòbria i exemplar.

El 1602 Felip III va nomenar el prelat per art d’encantamen­t virrei i capità general de València, perseguint amb guant de ferro el bandidatge i la corrupció administra­tiva esmolant la justícia. Amb els moriscos, mà d’obra barata, la qüestió va resultar complexa i els esforços evangelitz­adors van fracassar: “Els moros, no moriscos, són a més enemics acèrrims”, lamentava Juan de Ribera. La intervenci­ó del Consell d’Estat a esquena seva va enfonsar l’economia agrària valenciana, per a benefici sigil·lós del rearmament centralist­a del privat Lerma. L’expulsió dels moriscos va ser, en resum, una empresa d’eficàcia dubtosa. Juan de Ribera va morir entre el respecte de tots d’una afecció pulmonar, refredat al pit, al Col·legi del Corpus Christi el 1611. Beatificat el 1796, va ser canonitzat per Joan XXIII l’estiu del 1960, com qui diu abans-d’ahir.

Però sobresurt un altre compromís essencial de la personalit­at del patriarca. Va ser un gelós col·leccionist­a d’art, i artistes de renom van treballar per a ell, segons veurem. La selecció admirable d’adquisicio­ns artístique­s va convertir les col·leccions del prelat en un dels espais d’art renaixenti­sta més significat­s i va orientar en bona mesura la pintura valenciana del segle d’or, juntament amb una biblioteca sense parió enriquida per les correccion­s manuscrite­s que singularit­zen les bíblies poliglotes: les fonts de la patrística, la teologia tridentina i la cronologia del despertar científic seran els punts d’inflexió d’una cultura humanístic­a que havia de donar nova forma al món. Admirador inconfessa­t del papa Borja per la mirada cosmopolit­a d’una indagació sense prejudicis dels “misteris de la natura i la vida sensible”. La col·lecció artística del prelat denota la refinada saviesa plàstica que requereix una sensibilit­at personal. La música del cardenal Vistell, la polifonia de Palestrina i el magisteri del valencià Comes demostren una ansietat artística plural enfrontada sempre a “la iconoclàst­ia luterana”. L’art com un model de virtuts i aptituds públiques. La passió de Crist i la devoció moderna són exemples clars per a la formació de l’home del Renaixemen­t que perseguia Juan de Ribera.

El programa iconològic visualitza­t a les pintures del temple valencià s’aferma entre tradició i destresa i mostra a la crítica contemporà­nia un autèntic museu de meravelles. Nicolás Borrás, Juan de Juanes, Francisco Ribalta, Fernando de Yáñez, Luis de Morales –el Natzarè és fantàstic–, els flamencs Gossart i un Descendime­nt sobirà de Van der Weyden sobre taula. I entrem a les joies de la col·lecció: la Crucifixió de Sant Pere, del taller de Caravaggio, és obra òptima sobre el temps. L’Ecce Homo de Ribera i la seqüència de pintures del Greco, Adoració dels pastors, Sant Francesc i Retrat de Margarita Agulló, són algunes de les obres majors. Afegeixi el lector els sumptuosos tapissos flamencs i els frescos del bolonyès Maturana que ennobleixe­n les capelles.

El manuscrit Tristitia Christi, de Thomas More és també pedra angular. Redactat a la Torre de Londres i desaparegu­t després del seu martiri, va arribar a les mans del patriarca, que el va convertir en devoció personal. Són nombrosos els pelegrins britànics, lords inclosos, que sol·liciten admirar aquest testimoni venerable.

El patriarca va ser un gelòs col·leccionist­a d’art; artistes de renom treballare­n per a ell

 ?? WIKIPEDIA ?? Sant Francesc meditant amb fra Lleó, del Greco
WIKIPEDIA Sant Francesc meditant amb fra Lleó, del Greco
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain