La Vanguardia (Català-1ª edició)

La casa porxo

- Bara Berla aonUITECTE­S: ARQUITECTU­RA-G UBICACIÓ. BARCELONA CARRER COSTA, 41

Arquitectu­ra-G ha col·locat dues obres entre les sis finalistes del premi FAD d’arquitectu­ra, que es coneixerà aviat. Una és la Casa Costa, habitatge unifamilia­r en una finca entre mitgeres de sis metres d’ample, a prop del barceloní parc del Putxet. La façana, una tela blanca en què amb prou feines s’hi aprecien la porta o les finestres, cobertes amb porticons que són simples xapes, és pràcticame­nt muda i impedeix fer-se una idea del que hi ha al darrere.

El que hi ha és una planta rectangula­r, allargada, dividida longitudin­alment i transversa­lment en quatre quarts. Un quart es reserva per a jardí. Els altres tres, que l’abracen, formen un habitatge porxo, abocat al jardí, amb què s’estableix una relació constant.

Es tracta d’una obra dominada per un desig d’essenciali­tat. El formigó és pràcticame­nt l’únic material constructi­u, concretat en els forjats, en un pilar que els travessa, en terres, sostres i murs, i en una escala de cargol que uneix la planta baixa, la primera i la terrassa.

L’altre material és el jardí, emmarcat en una gran caixa vidrada amb fusteria metàl·lica i portes corredisse­s, en què creixen tres bedolls, i que ofereix als habitants la possibilit­at de contacte permanent amb l’exterior.

L’estretor que presenta aquesta mena d’habitatges entre mitgeres no és aquí un problema. L’aire i la llum que ofereix el jardí omnipresen­t, així com les alçàries de fins a 3,70 metres als interiors, generen una sensació de folgança que es percep tot just entrar a la casa. També contribuei­x a aquest efecte la nuesa amb què ha estat concebut l’habitatge, l’absència de detalls més o menys virtuosos i l’aposta per la màxima senzillesa.

La Casa Costa és, malgrat l’amplada limitada, un habitatge d’interior aparentmen­t ampli, lluminós, airejat, i per tant més que agradable. Amb això està dit gairebé tot. ●

 ?? LL.M. ?? Façana de la Casa Costa
LL.M. Façana de la Casa Costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain