La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pasqual emociona a la gala dels Ópera XXI en recollir el premi a la seva trajectòri­a

-

La gala dels Ópera XXI va lluir ahir al Teatro Cervantes de Màlaga gràcies en bona mesura al carisma del contrateno­r català Xavier Sabata, que va oficiar d’avesat presentado­r cantant amb la soprano malaguenya Berna Perles. Tots dos van convertir la cerimònia dirigida per Joan Anton Rechi en un homenatge a la professió en què els agraïments es donaven davant el mirall d’un camerino, que en realitat era una càmera. L’esdevenime­nt es va retransmet­re per My Opera Player, Canal Arte i operaxxi.com.

Sabata va fer la seva aparició entonant I remember de Sondheim, amb successive­s al·lusions a Donizetti –va recitar un fragment d’Adriana Lecouvreur robant-lijocosame­ntelpapera­ella– , Cilea, Verdi, Strauss, Massenet, Purcell o Händel. Els acompanyav­en el violinista Jesús Reina i la Sinfónica de Málaga dirigida per Jordi Domènech, a més de l’Escolanía Pueri Cantores de Màlaga, que va brindar un emotiu “Va pensiero” mentre es projectava un vídeo d’òperes bèl·liques. Sense esmentar a Ucraïna, s’hi va rendir homenatge amb una frase: “Que la guerra serveixi només com a argument per a les òperes”

Aquesta quarta edició dels anomenats Goya de la lírica, que destaca el millor de la temporada 2022-2021, va tenir entre els seus protagonis­tes el director teatral Lluís Pasqual, conegut també allà per la seva breu etapa al capdavant del Teatro del Soho CaixaBank, quan va establir les bases perquè Antonio Banderas n’assumís la direcció.

“Em diuen que premien la meva contribuci­ó, però hauria de ser al revés, jo he de donar gràcies a l’òpera. La veu que més he escoltat, a part de la meva, és la de Montserrat Caballé”, va dir en recollir el premi honorífic per la seva trajectòri­a artística de mans del director general de l’Inaem, Joan Francesc Marco.

Després de celebrar-se al Liceu el 2019 i al Teatro de la Zarzuela durant la pandèmia, l’actual edició marcava l’inici de la itinerànci­a d’aquests guardons, que reuneixen 25 temporades i festivals d’òpera i sarsuela d’Espanya. L’any vinent, al Principal de Palma.

Oriol Aguilà, president d’Ópera XXI, va recordar “la convicció i capacitat de superació” que ha demostrat l’òpera a Espanya els últims 24 mesos. Gestors, crítics i artistes es van retrobar a la capital. I tot i que alguns dels guardonats van pujar a recollir el premi – el Liceu va aconseguir el de millor producció per Lessons in love and violence i la soprano Marina Monzó el de millor jove artista, a més de l’honorífic a l’Ópera de Oviedo i la iniciativa de mecenatge al BBVA–, hi va haver una clara deserció dels artistes internacio­nals premiats.

Ni la soprano Asmik Grigorian, ni el reggista Laurent Pelly, ni el

El carismàtic Xavier Sabata presenta amb la malaguenya Berna Perles una cerimònia dirigida per Rechi

Ludovic Tézier vesteix la corona de Macbeth per agrair el guardó –per vídeo– en perfecte castellà

director musical del Teatro Real, Ivor Bolton, ni el baríton Ludovic Tézier van viatjar a Màlaga. Al seu lloc van enviar un vídeo. Tézier des de l’Òpera de Munic, en perfecte castellà i amb la corona de Macbeth, mentre que el Grigorian, guardonada com a millor cantant femenina per Rusalka, va defensar el Real com un dels millors teatres del món, igual com Bolton, que va donar les gràcies a Joan Matabosch, director artístic del Real. “És un dels millors directors artístics del món en l’actualitat. La seva brillantor i esperit fan del Real un dels llocs més meravellos­os on fer música”. ●

 ?? DANIEL PÉREZ ! TEATRO CER"ANTES ?? Lluís Pasqual va tenir un record per a Ucraïna en rebre el premi
DANIEL PÉREZ ! TEATRO CER"ANTES Lluís Pasqual va tenir un record per a Ucraïna en rebre el premi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain