La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ser un Globetrott­er

Zeus McClurkin, astre de l’equip de malabarist­es del bàsquet, conversa amb ‘La Vanguardia’

- SERGIO HEREDIA

Per als nens de color de la meva època, els Harlem Globetrott­ers eren com estrelles de cinema Wilt Chamberlai­n

Al telèfon, Zeus McClurkin (35) es confessa:

–Si li soc sincer, no sé gaire bé on soc ara mateix. Sé que això és França i soc a prop de París, però ignoro el nom del poble. I riu.

I jo entenc la seva jocosa confusió: al cap i a la fi, Zeus McClurkin és un globetrott­er. Un rodamon. –Quants partits juga vostè cada any? –li pregunto–. –218 partits.

–218 partits en 218 llocs diferents?

–Ahà.

(aquest 15 de maig, els Harlem Globetrott­ers aterren al Palau Olímpic de Badalona, en el marc de la gira espanyola que s’obre el 7 a Vigo i acaba el 16 a Jaén). (...)

Jo devia tenir vuit o deu anys quan el meu pare em va portar a descobrir els Globetrott­ers. Diria que eren els setanta. El meu pare havia agafat un grapat dels seus fills, a mi entre ells, ens havia pujat al Renault 12 color canyella i ens havia portat al Palau d’Esports de Montjuïc, avui gueto de rodamons en espera de temps millors. Aquí es desplegava aquest circ. Festival!

Allà a baix hi havia aquells malabarist­es de la pilota, homes allargats, amb els mitjons fins als genolls, els pantalons de ratlles, les barbes i les cintes cobrint-los el front. Jugaven al bàsquet i també pallasseja­ven. Aquest era un xou circense: els individus corrien en un contraatac i de sobte un d’ells s’aturava, s’asseia al costat d’un espectador de primera fila i es menjava les seves crispetes.

I practicave­n mates i assistènci­es amb el colze. I es burlaven de l’àrbitre i el rival.

I moltes vegades, el rival eren els Washington Generals.

L’home del dia Zeus McClurkin practica bàsquet, sostenint la pilota amb un dit al costat d’una criatura, durant un acte benèfic del seu equip, els Harlem Globetrott­ers

Durant un temps, Zeus McClurkin havia jugat en els Washington Generals.

–Allò era dur, man –em diu ara–. Jo era un bad boy enfrontat als nois bons. I sempre havíem de perdre. I quan ens retiràvem al vestidor i passàvem al costat dels xavals i preteníem

Anem a la pista! Thunder Law (23), un dels protagonis­tes de l’espectacle, xoca de mans quan salta a la pista durant un xou dels Harlem Globetrott­ers, en una imatge recent xocar tots cinc, ens vacil·laven i treien la mà en l’últim instant. Era dur, man.

–I què va fer?

–Un dia, els Globetrott­ers em van oferir passar-me a ells i no m’ho vaig pensar. Ja porto onze anys aquí! Fixi’s en mi si vostè ens ve a veure. Soc el dorsal 30, soc el que porta el micròfon i provoca els espectador­s i els rivals. Pobres petits, els meus rivals dels Generals...!

–I de què juga vostè?

–El nostre no és un bàsquet clàssic. El nostre joc s’inspira en els malabars. Passem hores creant, maquinant per veure quina assistènci­a, quin triple o quin mate ens inventem. Ens nodrim de l’energia del públic. De vegades pengem vídeos a les xarxes socials. Tenim un vídeo d’alley- hoops que ja té 17 milions de visualitza­cions...

–Llavors: si vostè practiqués el bàsquet tradiciona­l, en quina posició jugaria?

–Mesuro 2,00 m. Seria aler.

–I per què es va inclinar per aquest espectacle, i no pel bàsquet tradiciona­l?

–Ho vaig intentar, man. Vaig jugar en el College, a North Carolina. Però no m’ho passava bé. Aquell bàsquet era estressant. Ningú no somreia a la pista, tots anaven per allà amb l’instint assassí. I això no és el meu: el meu sentit defensiu feia pudor. El que jo volia era ser com aquells tipus que havia descobert de criatura, a la meva escola, un equip que es deia Scooby-Doo i ens havia vingut a visitar. Els seus jugadors tenien superpoder­s! Els Globetrott­ers són el mateix.

(...)

Els Globetrott­ers tenen 95 anys i un present complex. Sumen més de 1.400.000 seguidors a Facebook, 700.000 subscripto­rs a YouTube, 550.000 seguidors a Instagram, més de 300.000 a TikTok i al voltant de 80.000 a Twitter.

Són números notables, però es troben estancats i a anys llum de les xifres de l’elefantíac­a NBA, el monstre que al seu dia s’havia fet gran continuant l’esperit dels rodamons i que, a poc a poc, ha anat canibalitz­ant-ho tot: no només l’atractiu mediàtica del bàsquet, sinó el seu concepte com a show business.

Avui, la fase regular de l’NBA –i també el seu partit de les estrelles– sembla una imitació dels Globetrott­ers. Hi ha cistelles prodigiose­s, mates impossible­s i passadisso­s oberts en els sistemes defensius perquè les estrelles es llueixin. La competènci­a és ferotge. A l’NBA, Stephen Curry es filma en una sessió firmant un triple tan absurd com inversembl­ant, i fins i tot innecessar­i. Llança des del fons de la pista, o des de la segona graderia.

Al canal social dels Globetrott­ers, Zeus McClurkin s’aixeca al terrat del Madison Square Garden i, des de les seves cinc plantes, llança cap a una cistella instal·lada a peu de carrer.

Anota al segon intent. Conscients del canvi de paradigma, els Globetrott­ers han iniciat una aproximaci­ó a l’NBA: fa uns mesos, sol·licitaven una franquícia (el comissiona­t Adam Silver pensa a incorporar dos equips).

“Els tres millors jugadors de bàsquet del món són d’Ohio: LeBron James, Stephen Curry i jo...”

“Ens passem el dia maquinant per veure quina assistènci­a, quin triple o quina esmaixada ens inventem”

Ara per ara, no hi ha resposta. Li pregunto a McClurkin: –Qui són els seus jugadors favorits?

–Els tres millors del món han nascut a Ohio: LeBron James, Stephen Curry i jo.

L’altre dia li vaig dir a un amic:

–Aquesta setmana vaig entrevista­r un globetrott­er.

Em va contestar: –Però, encara existeixen? Existeixen.

La fantasia no morirà mai. ●

 ?? ??
 ?? INST GR M ??
INST GR M
 ?? RICH YEE ??
RICH YEE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain