La Vanguardia (Català-1ª edició)

El segell per a hotels justos comença a caminar

Fins a 60 establimen­ts provaran l’acreditaci­ó de qualitat laboral

- RD LMÓAPSSEZ

senyalen des d’Ortega Condomines. És a dir, que no es recollirà al conveni la figura del fix discontinu i la majoria d’eventuals hauran de passar a fix, una fórmula inviable per a moltes empreses turístique­s.

Malgrat totes les dificultat­s associades, la patronal també veu una oportunita­t de prestigiar un sector que, segons el seu criteri, ha carregat amb una mala fama immerescud­a. “Ens hauria agradat una reforma amb més flexibilit­at”, però pot portar elements positius, diu Montes. “Molts contractes eventuals passaran a fixos discontinu­s, i això pot ajudar a generar més estabilita­t i qualitat en l’ocupació, ens estem adaptant”, afirma sobre la qüestió Jaume Orteu, president de l’Associació Hotelera de la Costa Daurada i Ter

Part dels convenis estan bloquejats: si no hi ha acord, perilla la modalitat de fix discontinu

Les empreses volen més flexibilit­at per contractar; els sindicats veuen una oportunita­t per a la qualitat

res de l’Ebre.

Amb aquesta estabilita­t més gran de les plantilles, el turisme també espera recuperar els milers de treballado­rs temporals que han deixat el sector turístic durant la pandèmia i s’han passat a altres activitats, indica Muntanyes, “com ara la logística o la construcci­ó”. En serà capaç?

“Sembla difícil si no es produeix una transforma­ció profunda de les empreses i les condicions”, diu Igor Abascal, secretari d’hostaleria i restauraci­ó de la UGT Catalunya. La prova de foc arriba aquesta temporada d’estiu. La inspecció de Treball, afirmen fonts del Govern espanyol, estarà amb la lupa posada. ●

El segell per acreditar els hotels “justos laboralmen­t” que han impulsat CC.OO. i la UGT comença a caminar després de més de dos anys d’haver-se anunciat la iniciativa. La pandèmia i les dificultat­s de finançamen­t i disseny del projecte n’han endarrerit la posada en marxa. El maig, finalment, ja es comença provar en uns 60 establimen­ts hotelers de tot Espanya. Es tracta d’una fase pilot per assegurar que les eines diagnòstic de qualitat laboral són adequades.

L’auditoria d’establimen­ts s’ha adjudicat a l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) a través d’un conveni subscrit amb la Secretaria d’Estat de Turisme i el testatge acabarà el 30 de juny. Qua s’acabi aquesta fase, es llançarà el segell verificado­r de manera general.

L’objectiu és dissenyar i aplicar un conjunt d’indicadors que mesurin el compliment de les condicions laborals dels treballado­rs dels hotels. En concret, l’ICTE mesurarà sis punts per decidir si un hotel és just laboralmen­t o no. Estudiarà la relació entre empresa i treballado­rs –aplicació dels convenis, llibertat sindical i representa­ció legal dels treballado­rs–; la classe d’ocupació –nombre de treballado­rs indefinits i temporals, contractes a temps complet i parcials i rotació laboral–; les mesures de salut i seguretat a la feina – plans de prevenció, incapacita­t i sinistrali­tat laboral...–; la formació i el desenvolup­ament profession­al –pla de formació, taxa de formació mitjana–; la diversitat i la igualtat d’oportunita­ts i l’equitat retributiv­a.

Els hotels no estan obligats a col·laborar amb aquesta certificac­ió. La seva implicació és totalment voluntària. Ara bé, després de la pandèmia i del sotrac que ha viscut el sector turístic, els promotors consideren que els clients valoraran als establimen­ts que

La certificac­ió, voluntària, mesura la classe d’ocupació, els salaris o la formació de la plantilla

s’avinguin a col·laborar amb el programa i certificar la seva bona política laboral.

“Estem convençuts que tindrà bona acollida, el sector ho necessita perquè els clients són cada vegada més exigents”, afirma Fuentes.

No és l’única iniciativa per impulsar millores laborals al sector. Les cambreres de pis de Barcelona treballen des de fa mesos en una plataforma de contractac­ió d’hotels –estil booking–, que compleixi les seves demandes. El projecte encara no s’ha posat en marxa, però s’ha enfocat en les seves condicions laborals. ●

2n trimestre del 2021

Rendibilit­at mitjana per barris

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una treballado­ra netejant l’habitació d’un hotel
MANÉ ESPINOSA Una treballado­ra netejant l’habitació d’un hotel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain