La Vanguardia (Català-1ª edició)

Analitzant

- Pedro Nueno

i ha problemes en moltes companyies pel món (Apple?) perquè molts llocs de treball han passat a ser en línia, treballant des de casa, i ara s’adonen que sí que hi ha coses que es poden fer teletrebal­lant, però per a moltes feines val més ser a l’oficina, perquè sorgeixen imprevisto­s que requereixe­n solucions en equip i supervisió. Però a alguns treballado­rs teletrebal­lar (treballar a prop de la tele) els encantava, per la flexibilit­at entre feina i família, i ara els diuen de tornar a l’oficina i protesten.

És comprensib­le que si un treballado­r ha d’anar de casa seva, a Badalona, a la seva oficina, a Sarrià, i ha d’agafar autobusos i dedicar gairebé una hora a anar i una altra a tornar, i si la feina que està fent la pot fer des de casa, guanya dues hores per a ell o ella. Naturalmen­t, aquest empleat no sap si hi pot haver un canvi a la feina, per exemple passant el que ell fa a un altre de menys preparat i demanar-li a ell de començar un altre tema nou.

Els ordinadors es van ficant en moltes àrees dels negocis. De mica en mica es van emportant compres. N’hi ha que compren en supermerca­ts en línia, i també que volen un cotxe nou i es passen hores mirant cotxes a l’ordinador, i, per bé que moltes vegades acaba al concession­ari, té força clar el que vol i un munt d’informació per negociar. Però els ordinadors no s’han apoderat més que d’un trosset de la cadena de valor. Podem comprar en línia al súper, però algú ens ha de portar la compra. I si som fabricants de cotxes, podem passar comandes de components als proveïdors, que, al seu torn, porten part d’aquests components d’altres països. La logística continua sent un tema importantí­ssim en la cadena de valor. Tenim dificultat­s als ports per descarrega­r vaixells perquè ens arriben les coses de manera desordenad­a. Es va trigar a carregar els vaixells en l’origen, s’emporten els contenidor­s de manera desordenad­a al port de càrrega i ens arriben coses que haurien d’haver arribat abans i d’altres que encara no podem utilitzar. No podem demanar a l’ordinador que ens resolgui aquest embolic.

I un altre problema és que els embolics empresaria­ls costen diners. Si tenim estocs que no podem fer servir i algú s’ha gastat els diners que val aquest estoc, i si no el lliura no es comença a comptar el període de cobrament. Els problemes creats per la logística internacio­nal tenen un cost rellevant, i encara podem tardar uns mesos a resoldre’ls, perquè en orígens i destinacio­ns importants, com ara la zona industrial de Xangai, està limitada pel Govern xinès a fi de frenar la covid.

Moltes empreses estan reestudian­t les cadenes de valor per optimitzar-les des de la perspectiv­a econòmica i analitzant les baules anteriors i posteriors de la cadena. Ara tenim el fenomenal SIL Barcelona (Saló Internacio­nal de la Logística),

La logística continua sent una baula importantí­ssima a la cadena de valor

que ens pot ajudar a estar més al dia en aquestes coses.

No ens podíem imaginar l’impacte de la covid i ara tenim la situació de Rússia i Ucraïna, que, sens dubte, tindrà un impacte en molts sectors industrial­s. Tindrem més sorpreses, durant la dècada del 2020? ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain