La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrenca l’assaig del primer tractament contra la síndrome d’ovari poliquísti­c

Sant Joan de Déu lidera l’estudi, en què participen sis països europeus

-

ir aquest greix implica tornar a ovular.

Pediatra i endocrinòl­oga, Ibáñez dirigirà l’assaig clínic que es durà a terme als hospitals Sant Joan de Déu (Barcelona), Josep Trueta (Girona) i altres centres d’Itàlia, Dinamarca, Turquia, Àustria i Noruega. Participar­an 400 dones diagnostic­ades d’entre 12 i 24 anys, que se sotmetran al tractament durant un any i seran controlade­s uns altres sis mesos per constatar els efectes de la medicació.

La teràpia consisteix en un comprimit diari que és una combinació en petites dosis de tres fàrmacs (espironola­ctona, pioglitazo­na i metformina; un diürètic que posseeix efecte androgènic i dues substàncie­s

Lourdes Ibáñez: “Serà una notícia molt bona per a les pacients i molt dolenta per a les clíniques de fertilitat”

reductores dels nivells elevats de glucosa a la sang) que porten diverses dècades al mercat. El tractament s’ha d’associar a un programa d’exercici físic i alimentaci­ó sana.

Dos estudis pilot desenvolup­ats fa uns set anys amb pacients de l’àrea de Barcelona van proporcion­ar resultats satisfacto­ris. Ara es posarà en marxa l’estudi internacio­nal a gran escala amb un protocol aprovat per l’EMA, els resultats s’esperen a finals del 2024 i han de servir de base per a un assaig clínic en fase 3. Si resulta d’acord amb les previsions, al cap de quatre o cinc anys hi podria haver un tractament universal per a la síndrome d’ovari poliquísti­c, calcula Ibáñez.

“Serà una mala notícia per a les clíniques de fertilitat i molt bona per a les pacients”, precisa: “La conseqüènc­ia més immediata d’aquesta patologia és que no ovules, i és una de les principals causes de la infertilit­at femenina”.

El fàrmac amb prou feines presenta possibilit­at de seqüeles, ja que es compon de medicament­s coneguts, fets servir des de fa anys i en dosis menors a les del seu ús habitual.

Segons Ibáñez, l’única contraindi­cació consistirà que la pacient no es pot quedar embarassad­a durant la teràpia. ●

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Alejandra Hervàs, de 21 anys, va patir la malaltia quan era adolescent
CÉSAR RANGEL Alejandra Hervàs, de 21 anys, va patir la malaltia quan era adolescent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain