La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què cal vacunar els nens del papil·loma

Catalunya serà la primera comunitat que administra­rà aquest immunogen contra el VPH també als nois d’11 i 12 anys

-

El Departamen­t de Salut va anunciar aquest dilluns que a partir del pròxim curs els nens d’11 i 12 anys podran accedir a la vacuna (que no serà obligatòri­a) del papil·loma humà (VPH), un immunogen que des del 2008 s’administra només a les nenes d’aquesta edat. La doctora María Méndez, cap del servei de Pediatria de Can Ruti, explica els motius d’aquesta decisió:

Què é P

És un virus molt prevalent que viu als genitals de la població i que tenen gran part de les dones i homes adults. Tot i això, només provoca lesions precancero­ses o càncer en una petita part de la població.

Qu è ! " #

Provoca lesions sobretot en la mucosa genital o en l’orofarínge­a, que van des de berrugues fins a lesions canceroses. Se sap que causa fins a un 99% dels casos de càncer de coll uterí.

A # " $

No només al coll uterí, també és el responsabl­e, fruit de les pràctiques sexuals, de molts dels càncers de cap i coll, cavitat oral, llengua, laringe, orofaringe, penis o anus. D’aquí el canvi a l’ampliació de la cobertura vacunal.

Qu # #% # & ' (

En l’actualitat, un 25% dels càncers causats per aquest virus es donen en homes.

P uè )#*( # # +# u # # *),, ,2 # -

El que és important és que s’administri abans que la persona comenci a tenir relacions sexuals. Com que l’edat d’inici de les pràctiques sexuals és molt variable (hi ha un 20% d’adolescent­s que les inicien abans dels 14 anys) és oportú posar-la entre els 11 i els 12 anys. A més, és una edat en què ja s’administre­n altres vacunes i és molt fàcil vincular aquest segment de població als CAP, o a la vacunació a l’escola. Amb aquesta fórmula, el percentatg­e de vacunació és més alt.

. * # ! # (é # *$ Si s’endarrerei­x la vacunació, hi ha risc que alguns adolescent­s ja hagin començat a tenir relacions sexuals, i aquí la protecció ja no seria tan important. A més, és possible que la cobertura vacunal fos menor: els nens de 14 anys van menys als centres de salut que els d’11 o 12. Com més edat, menys cobertura vacunal.

Són dues dosis separades sis mesos l’una de l’altra, tot i que és factible administra­r la segona punxada entre els 6 i els 12 mesos. Estarà inclosa dins del calendari de vacunació i s’administra­rà de manera totalment gratuïta en centres sanitaris.

Qu # 0 u # +# u # '# "u # # # # Bastant alta. A Catalunya, el percentatg­e de noies que es van vacunar durant el curs 2020

2021 va ser d’un 85%.

2)#*( # # # ! (u #

La inclusió a Catalunya d’aquesta vacuna per als nois és una mesura pionera a Espanya. Ja es fa en altres països europeus com Àustria, Alemanya, Bèlgica, Croàcia, França, Irlanda, Israel, Itàlia, Liechtenst­ein, Noruega, Regne Unit, República Txeca, Sèrbia, Suècia i Suïssa.

3 % #4

És una vacuna que ha demostrat una eficàcia molt bona i que protegeix en un alt percentatg­e de poder desenvolup­ar un càncer.

Qu# " # (# # # Quan un es contagia d’aquest virus, no provoca immediatam­ent un càncer (en cas que l’acabi generant), sinó que és amb el pas dels anys que pot aparèixer. O sigui, que l’efecte ple de la vacuna no es veurà fins d’aquí més anys. Però ja s’ha vist una reducció important de lesions precancero­ses, com ara les berrugues. El nombre de càncers que es reduiran probableme­nt serà altíssim. Els càncers que s’estan diagnostic­ant ara són de dones que encara no s’havien vacunat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain