La Vanguardia (Català-1ª edició)

Glamur daurat en dia de núvols i pluja

La gala del Met convoca 600 famosos

- FRANCESC PEIRÓN Mova York

El Rei va rebre ahir a la Zarzuela María Cristina de Ulloa, marquesa d’Arcos, nova degana de la Diputació de la Grandesa i Títols del Regne, associació que agrupa la noblesa. D’ençà que va ser proclamat, Felip VI no ha concedit més títols.

L’enrenou se sent des de Central Park. Aquest soroll, de to adolescent, és el senyal que per la catifa vermella de la gala del Metropolit­an Museum (Met), a l’est de la Cinquena Avinguda, hi acaba de passar un famós.

Es repeteix sense parar, amb un fervor més trepidant a mesura que t’hi acostes.

A les onze del matí de dilluns va accedir al Met la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, per a la presentaci­ó de l’exposició In America: An anthology of fashion, que és l’excusa per muntar aquesta extravagàn­cia a la nit. Quan l’esposa del president del país hi va arribar, ja feia almenys tres hores que desenes de joves ocupaven la platea al carrer 83, a la vorera de davant l’escalinata per on al vespre desfilarie­n les estrelles.

Plovia, però les condicions meteorològ­iques i una llarga espera no compten quan hi ha en joc fer unes quantes fotos dels ídols i penjar-les a Instagram. Quan es pon el sol, a partir de la meitat del carrer 83, és impossible acostar-se a la Cinquena Avinguda. Hi ha una muralla humana de curiosos a la calçada, amb gent enfilada a les bastides o als sostres dels cotxes a la recerca de bona vista.

De sobte s’agreuja el so que s’expandeix cap enrere. “Emma Stone!”, crida un. Breu calma i torna l’enrenou. “Jack Harlow”, que és un altre dels 600 convidats.

Una jove es gira i comença a anar en direcció contrària, cap a l’avinguda Madison. “Aquí no es veu ni una merda”, diu frustrada en un castellà amb pronunciac­ió d’Espanya. Si hagués matinat, hauria aclamat en el seu idioma la Motomami Rosalía (amb un èxit creixent als EUA) i Manu Ríos, actor de la sèrie Élite (Netflix), que el va conduir a la flor i nata de la poderosa Anna Wintour, l’editora de Vogue, cap suprema d’aquesta gala des de fa gairebé tres dècades (1995) que recapta fons per a l’Institut de la Moda del Met.

En el moment que la noia desenganya­da fa mitja volta, Kim Kardashian ja ha fet empipar els cinèfils mitòmans. Aquesta infuencer global, forjada en la teleporque­ria o telerealit­at, s’atreveix a posar-se el vestit brillant dissenyat per Jean Louis que va lluir Marilyn Monroe la vetllada que va cantar, al Madison Square Garden novaiorquè­s, el Happy Birthday Mr. President a John F. Kennedy, el maig del 1962. “Era un desafiamen­t, i estava disposada a superar-lo”, diu a la premsa. El desafiamen­t va consistir a perdre set quilos per cometre l’heretgia de ser Marilyn.

En una celebració que retia homenatge aquest 2022 a l’edat d’or nord-americana del segle XIX i principis del XX, la seva idea es descriu, tot i això, com una picada d’ullet inigualabl­e a la moda americana i la cultura pop. A falta de Rihanna, la reina

Kim Kardashian porta un vestit de Marilyn Monroe i l’alcalde de Nova York demana el final de les pistoles

 ?? E AN AG ??
E AN AG
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain