La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alliberame­nt a través del sexe

‘Clara sola’ s’estrenarà el 20 de maig després de passar pel Festival D’A

-

El despertar sexual no té edat. La Clara és una dona de 40 anys que viu en un poblet recòndit de Costa Rica, té mals d’esquena i està subjugada als dictats de la seva mare. La Clara, amb un lleu autisme, sembla que té un poder guaridor que exerceix a través de la fe en la Verge Maria. D’altra banda, la Clara no ha tingut mai embolics, però quan el nòvio de la seva neboda arriba a casa es comença a interessar pel sexe. Aquest interès horroritza la seva mare, que li posa xili picant a les mans per evitar que es toqui.

Clara sola, l’òpera prima de la directora sueco-costa-riquenya Nathalie Álvarez Mesén, ha arrencat amb molt bon peu: va ser a Canes i a la Seminci de Valladolid, va aconseguir una nominació als premis Platino i ara, després de rebre l’aplaudimen­t de la crítica, ha passat pel Festival D’A de Barcelona.

“Llatinoamè­rica és molt catòlica, i això comporta viure amb unes normes molt patriarcal­s i antiquades: la dona ha de patir, ser verge i submisa. A la Clara li imposen totes aquestes coses, i fins i tot més, i ella s’allibera gràcies a la sexualitat i a la naturalesa”, explica Álvarez en una entrevista amb La Vanguardia.

La Clara posa noms secrets a les persones que coneix. També té un nom secret per a ella mateixa: Sola. Tot i això, Álvarez no veu en la solitud de la protagonis­ta res de traumàtic: “El catolicism­e també comporta viure en comunitat, i això és important, però de vegades trencar totes aquestes normes implica quedar-se sol, i, malgrat que la solitud té una part trista, també pot servir per trencar cadenes i herències negatives; pot

“La protagonis­ta aconseguei­x cremar ponts perquè no té vergonya ni del seu cos ni del seu desig”

ser útil per cremar ponts”.

La protagonis­ta de Clara sola aconseguei­x cremar ponts “malgrat viure a casa d’una matriarca que imposa normes patriarcal­s a través de la religió, perquè no té vergonya ni del seu cos ni del seu desig”, afegeix la directora de la pel·lícula, que arribarà a les pantalles espanyoles el 20 de maig.

Álvarez ha estudiat als Estats Units i Suècia, però sempre havia volgut rodar la seva primera pel·lícula a Amèrica Llatina. No ha estat un procés fàcil. Clara sola es va començar a gestar el 2015 i “es va anar aixecant a poc a poc fins a aconseguir l’impuls definitiu a Sant Sebastià”. Després va arribar el procés de càsting, que “va estar obert a actors profession­als i naturals”. Al final, el repartimen­t es va configurar amb intèrprets sense experiènci­a, perquè “encaixaven més bé” amb l’excepció de la protagonis­ta, Wendy Chinchilla, que “hi aporta el gran treball físic que requeria el paper”.

Tot i que no és un film de terror i està ambientat a la selva costa-riquenya, Clara sola té una mica de Carrie (Brian De Palma, 1976), una pel·lícula que Álvarez va veure després d’haver escrit el guió, i que comparteix amb la seva òpera prima “l’existència d’una mare opressora i una protagonis­ta que està destinada a explotar, i explota en una festa. Però Clara sola tracta més de mirar-se a una mateixa per curar”, conclou la realitzado­ra. ■

 ?? LV ?? Una imatge de Clara sola, de Nathalie Álvarez Mesén
LV Una imatge de Clara sola, de Nathalie Álvarez Mesén

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain