La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què va espiar el CNI?

- Jordi Juan Director

El telèfon mòbil de l’aleshores vicepresid­ent de la Generalita­t, Pere Aragonès, va ser infectat amb Pegasus per agents del CNI després de rebre l’autoritzac­ió del Tribunal Suprem. Aquesta és la veritat revelada que ens va anunciar ahir la directora del centre, Paz Esteban, en una intervenci­ó a porta tancada en la comissió de Secrets Oficials del Congrés. La gran pregunta que toca fer-se ara és conèixer els motius que van portar el CNI a sol·licitar, i després un jutge a autoritzar, les escoltes i l’accés a tota la informació del telèfon d’Aragonès. Si fem cas als diputats independen­tistes que van tenir accés als documents en aquesta comissió els motius són “cent per cent polítics”. Caldrà esperar a conèixer exactament el seu contingut si prospera la proposta de desclassif­icació que ha fet Esquerra.

On som? Doncs vivint una situació d’inestabili­tat política que es pot carregar la legislatur­a. Pitjor que ahir i amb aparences de complicar-se encara més, ja que des que es va iniciar l’escàndol, les posicions del Govern central i Esquerra estan més allunyades i Pedro Sánchez necessita el suport dels republican­s al Congrés. Formalment ERC continua sense trencar amb el Govern espanyol, però entén que serà molt difícil recompondr­e la via de diàleg, i a la Moncloa continuen molestos amb l’actitud dels republican­s, però són una mica més optimistes que es podrà reconduir el conflicte.

Sánchez i Aragonès estrobaran avui cara a cara a Barcelona en la clausura de les jornades del Cercle d’Economia. Si no hi ha un contacte d’última hora, tots dos no hauran parlat directamen­t des del principi de la crisi, de manera que la trobada desperta molt de morbo. El Govern central es distancia del CNI quan recorda que no controla les seves investigac­ions, però la realitat és que l’aparell de l’Estat ha investigat mitjançant un sistema espia tot un vicepresid­ent d’un govern autonòmic. Una vegada conegut el fet, es fa necessari l’exercici de transparèn­cia per conèixer la causa de les escoltes telefòniqu­es. I en aquest tema, el

Govern de Sánchez no pot posar-se de perfil, i ha d’aclarir el que ha passat, sense barrejar aquest cas concret amb les escoltes al mateix president i als seus ministres.

 ?? SEOH GOOH LHO / BLOOMBE   L    L M  E      HE SH ??
SEOH GOOH LHO / BLOOMBE L L M E HE SH
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain