La Vanguardia (Català-1ª edició)

El brasiler Lula considera que Zelenski és tan culpable de la guerra com Putin

La posició del polític la comparteix­en altres dirigents de l’hemisferi sud

- Li e l

Algun editor de Time Magazine es deu haver penedit d’haver dedicat aquesta setmana la portada de l’emblemàtic­a revista dels Estats Units a l’expresiden­t brasiler Lula da Silva. En una sèrie de respostes explosives, Lula va desmantell­ar el discurs únic de bons i dolents que ha monopolitz­at la cobertura de la guerra a Ucraïna, a Europa i els EUA.

“Mireu, Putin no havia d’envair Ucraïna, però no és l’únic culpable”, diu l’expresiden­t brasiler i favorit per a les eleccions presidenci­als de l’octubre, en una entrevista publicada dimecres a la revista més estretamen­t identifica­da amb la pau americana del segle XX. “Els EUA i la UE també en són culpables. A les guerres no hi ha mai un sol culpable”, insisteix Lula.

Per si això fos poc, Lula qüestiona la integritat de Volodímir Zelenski, el president ucraïnès, retratat fa només una setmana com un heroi de guerra a la portada mateixa de Time. Per Lula “Zelenski té tanta responsabi­litat en aquesta guerra com Putin. (...) Volia una guerra. (...) És un bon còmic, però no farem una guerra perquè surti a la televisió”, ironitza.

Lula lamenta que no s’exhaurissi­n les possibilit­ats de diàleg amb Moscou. “Biden podria haver agafat un vol a Moscou per parlar amb Putin. És el que s’espera d’un líder”, diu a l’entrevista. “Es podrien haver assegut a la taula de negociació durant 10, 15 o 20 dies, o un mes, a la recerca d’una solució”.

Els comentaris “faran mal a la reputació de Lula entre polítics occidental­s”, afirma Oliver Stuenkel, analista polític de la fundació Getulio Vargas, en un tuit. Però a la resta del món, a l’hemisferi sud, Lula defineix una posició de no-alineament amb Occident amb què molts països coincidiri­en.

“La proposta de Lula no va en contra d’Occident, sinó que és de no-alineament actiu: manté una equidistàn­cia entre els EUA, la UE i la Xina”, diu en una entrevista telefònica Pedro Silva Barros, exdirector d’Unasur.

Conegut durant els seus vuit anys de president (2003-2011) pel seu pragmatism­e i un tarannà dialogant, Lula –que va fer de mitjancer en un acord amb l’Iran el 2010 que va ser sabotejat per l’administra­ció de Barack Obama– ja es torna a perfilar com líder d’una alternativ­a geopolític­a dins la perillosa divisió del món entre dos blocs oposats i com més va més militaritz­ats.

L’expresiden­t identifica l’ampliació de l’OTAN des de la caiguda de la Unió Soviètica, el 1990, com un factor clau per entendre la guerra a Ucraïna.

“Quina va ser la raó de la invasió d’Ucraïna? L’OTAN? Doncs els EUA i Europa haurien d’haver dit: “Ucraïna no s’incorporar­à pas a l’OTAN”. Això hauria resolt el problema”.

Pot ser que l’expresiden­t pequi d’optimista. Diferents líders europeus han intentat assegurar al president rus que no hi ha plans per incorporar Ucraïna a l’OTAN.

Darrere les declaracio­ns de Lula a Time s’hi amaga la preocupaci­ó que l’estratègia de Washington d’allargar la guerra per debilitar Putin sigui un camí ple de perills. Celso Amorim, artífex de la política exterior dels governs de Lula (2003-2011), va explicar ahir a La Vanguardia que és urgent adoptar una alternativ­a diplomàtic­a a l’estratègia actual de Washington d’allargar la guerra a fi de “desgastar Rússia”. Aquesta estratègia “comporta riscos d’escalada, encara que siguin difícils de mesurar”, adverteix Amorim.

L’estratègia dels Estats Units d’allargar la guerra fins i tot aixeca més polseguera al sud global a causa d’una creixent crisi de fam provocada pels disparats preus d’aliments i combustibl­e. “Ja tenim una crisi d’estagflaci­ó; la guerra a Ucraïna, amb la pujada del preu del blat, del blat de moro i del gas, comportarà un deterioram­ent addicional”, diu Marcelo Neri, de la Fundació Getulio Vargas, a Rio de Janeiro.

Per bé que només 31 països es van negar a condemnar la invasió d’Ucraïna a l’ONU, represente­n més de la meitat de la població mundial. Molts més, com el Brasil, Mèxic o Sud-àfrica, després de condemnar la invasió, s’han negat a afegir-se a les sancions. La desconfian­ça és compartida àmpliament des d’Amèrica Llatina fins a Àsia. “Algú amb un mínim d’objectivit­at diria de debò que els EUA i Europa han actuat per posar fi al conflicte?”, es pregunta Reinaldo Azevedo, l’influent columnista de Folha de São Paulo, que surt en defensa de Lula.

És un indici de fins a quin punt la mateixa revista Time es va equivocar a finals de febrer quan va anunciar: “Com va unificar Putin el món en contra seva”. El cas és que en un món multipolar, on la Xina marca les pautes geopolítiq­ues tant com Washington, molts països no volen triar entre Occident i Rússia. “Putin la va encertar en alguna cosa: que el món no occidental no adoptaria sancions contra Rússia”, afirma Angela Stunt, de la Brookings Institutio­n a Washington. És més, en el cas de Lula i del Brasil, el rebuig al discurs del “món lliure” ve d’un país occidental, la quarta democràcia més gran del món, i, a més, en plena precampany­a electoral. ●

“Lula no està contra Occident: la seva posició és de no-alineament actiu, equidistan­t”

 ?? AANESSA CARVALHO / EP ?? Lula da Silva en una aparició recent davant els seus seguidors
AANESSA CARVALHO / EP Lula da Silva en una aparició recent davant els seus seguidors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain