La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya escolta Ucraïna i deté un blogaire pro Putin

-

Un any més tard, i amb la guerra en marxa, Espanya ha escoltat Ucraïna. El blogaire ucraïnès i prorús Anatoli Sharí, resident a Espanya des del 2016, va ser detingut abans-d’ahir al seu xalet davant del mar de Roda de Berà (Tarragonès) gairebé un any després de perdre l’asil polític de què gaudia a la Unió Europea.

Sharí va passar ahir a disposició del jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama, que li va agafar declaració i el va deixar en llibertat, tot i que l’obliga a presentar-se dues vegades al mes al jutjat més proper al seu domicili i a fixar la seva residència, li retira el passaport i li prohibeix sortir d’Espanya.

La detenció té l’origen en la denúncia presentada contra Sharí al seu país per alta traïció i per violació del principis d’igualtat dels ciutadans segons la seva raça, nacionalit­at, creences religioses o discapacit­at.

El Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) acusa aquest periodista de 43 anys de perpetrar “activitats il·legals en detriment de la seguretat nacional d’Ucraïna en l’àmbit de la informació”, i consideren que hi ha “raons per creure que Sharí va actuar en nom de de política”. Al·lega que va haver de sortir del seu país el 2012 (llavors sota govern del prorús Víktor Ianukóvitx) per les seves investigac­ions periodísti­ques. Es va refugiar a Lituània i va obtenir asil polític.

En la citació com a investigat, l’SBU assenyalav­a fa un any nou vídeos, trets del seu canal de YouTube o d’aparicions en altres mitjans, que a parer dels serveis d’intel·ligència “contenen elements de manipulaci­ó de la consciènci­a pública i estan dirigits a incitar l’odi ètnic, així com a minar la

“Tot traïdor tard o d’hora rebrà un càstig merescut”, diu el servei de seguretat d’Ucraïna

moral de la població i l’exèrcit d’Ucraïna”. En alguns casos, les frases que se li imputen no van ser pronunciad­es per Sharí, sinó per persones que surten al costat d’ell.

“Tot traïdor d’Ucraïna tard o d’hora rebrà un càstig merescut”, diu l’SBU en el comunicat en què anuncia la detenció.

El periodista va emigrar de Lituània a Barcelona el 2016. El 2019 va comprar un xalet a la Costa Daurada, on resideix i on els últims temps ha denunciat el constant assetjamen­t

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Sharí, el 2021, després d’una entrevista amb aquest diari
CÉSAR RANGEL / ARXIU Sharí, el 2021, després d’una entrevista amb aquest diari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain