La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron crea una confederac­ió de partits de cara a les legislativ­es

El president francès refunda la seva força política, que passa a dir-se Renaixemen­t

- París. Lorrespons­al

Les maniobres polítiques s’acceleren a França de cara a les legislativ­es del 12 i 19 de juny. Sota l’impuls d’Emmanuel Macron, els partits que donen suport al president van anunciar ahir una confederac­ió, batejada Junts!-Majoria presidenci­al. Paral·lelament, la formació del cap d’Estat, La República en Marxa (REM), passarà a dir-se Renaixemen­t.

A la pràctica, els noms i les estructure­s són màrqueting polític i canvien poc el que és fonamental, que és buscar una cohesió – no garantida– en el variat camp que dona suport a Macron, que inclou centristes, ecologiste­s, socialdemò­crates i conservado­rs moderats. Els pesos forts de l’aliança són François Bayrou, alcalde de Pau, líder del Moviment Demòcrata (MoDem, centrista), i l’ex primer ministre Édouard Philippe, alcalde de Le Havre. Aquest últim, amb el seu nou partit de centredret­a, Horitzons, no amaga l’ambició de succeir Macron el 2017.

La recomposic­ió política francesa és fluida perquè els grans partits tradiciona­ls de l’esquerra –el Partit Socialista (PS)– i de la dreta –Els Republican­s (LR)– viuen una profunda crisi. Tampoc el partit de Macron no ha aconseguit implantar-se bé al territori els últims cinc anys, com va mostrar la seva gran debilitat a les eleccions municipals i regionals. És una superestru­ctura dirigida des de París i que fins ara ha depès del president. Ahir el seu delegat nacional, Stanislav Guerini, va dir que el partit vol ser “popular” i “amb vocació a ser obert”.

Entre els socialiste­s, l’oposició interna creixia ahir sobre l’acord per al front d’esquerres a les legislativ­es. Hi estan en contra l’expresiden­t François Hollande i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, l’última candidata presidenci­al. També s’hi oposa una figura emergent com Carole Delga, presidenta regional d’Occitània. Hi ha agrupacion­s locals que es rebel·len. Els tres-cents membres del consell nacional del PS estaven reunits ahir a la nit, de manera presencial –a la seu del partit, a Ivry-sur-Seine, un suburbi parisenc– o per videoconfe­rència, per ratificar l’acord. La tensió era evident perquè el rumb que vol prendre’s, a remolc de Jean-Luc Mélenchon –líder de la França Insubmisa (FI, esquerra radical)–, i en aliança amb ecologiste­s i comunistes, suposa trencar amb decennis de socialdemo­cràcia pragmàtica i europeista.

El pacte inicial entre el PS i FI inclou punts com la jubilació als 60 anys, una forta pujada del salari mínim (fins a 1.400 euros nets mensuals) i el bloqueig dels preus dels productes de primera necessitat. Es preveu així mateix un subsidi per a l’autonomia dels joves i el restablime­nt de l’impost a la fortuna que Macron va suprimir després

L’esquerra francesa vol posar fi a l’actual “monarquia presidenci­al” i fundar la VI República

d’arribar al poder, el 2017.

Els socialiste­s assumeixen una de les exigències que criden més l’atenció del programa de Mélenchon, una reforma constituci­onal per posar fi a l’actual “monarquia presidenci­al” i instaurar una VI República. Encara no queden clares les posicions sobre l’OTAN o l’energia nuclear, on les divergènci­es són molt marcades. Tampoc sobre la nacionalit­zació d’empreses. Els detalls del programa comú es revelaran dissabte. Si el front d’esquerres guanyés i Mélenchon fos primer ministre, l’estabilita­t i l’harmonia entre els grups d’esquerra sembla molt problemàti­ca. ●

 ?? STEPHANE DE SAKUTIN / AFP ?? Emmanuel Macron rebent ahir a l’Elisi el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP Emmanuel Macron rebent ahir a l’Elisi el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain