La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez es desvincula d’un espionatge a Aragonès que amenaça la legislatur­a

La Moncloa diu que no va ordenar ni coneixia les escoltes del CNI a l’avui president

- Madrid/Barcelona

“El Govern espanyol no sap, ni pot saber, ni ha de saber les escoltes que pugui dur a terme el CNI”, conclouen a la Moncloa, després de la confirmaci­ó de la directora del servei d’intel·ligència, Paz Esteban, que l’actual president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va ser espiat amb autoritzac­ió judicial el 2020, quan era vicepresid­ent a l’executiu de Quim Torra i conseller d’Economia i Hisenda. Davant aquesta revelació, ERC balanceja d’un costat a l’altre el fil que encara sosté la legislatur­a.

“El Govern central no té res a veure amb això, no ho va ordenar, ho desconeix absolutame­nt tot en aquest sentit i no dona indicacion­s al CNI sobre a qui ha d’investigar”, diuen amb contundènc­ia al Gabinet de Pedro Sánchez, que se’n desmarca. “Taxativame­nt”, destaquen. No en va, la confirma

“El Govern central no sap, ni pot saber, ni ha de saber”, conclou davant l’espionatge a Aragonès el 2020

Sánchez torna avui a Barcelona, en plena tempesta política, per clausurar la reunió del Cercle d’Economia

ció oficial que el CNI va espiar Aragonès, malgrat que fos legal, posa en autèntic risc el curs de la legislatur­a a Espanya.

I és que el Govern central fa el desentès sobre “totes aquestes excuses”. “És molt greu i un escàndol ben gros”, afirmen des de l’Executiu català i des d’ERC amb una gens fingida indignació. El president de la Generalita­t vol decisions tangibles de Sánchez. Sens dubte, dimissions. Són “inajornabl­es”, tal com va reclamar una vegada més en un comunicat ahir a la tarda. Gabriel Rufián hi afegeix una comissió d’investigac­ió al Congrés que el PSOE, el PP, Vox i Ciutadans ja han vetat.

A més a més, Aragonès va exigir que es publiquess­in els motius pels quals el jutge va autoritzar que l’espiessin a ell mateix. I, per descomptat, qui ho va autoritzar políticame­nt i “qui en tenia constància”. “Per això exigim una resposta al més alt nivell”, subratlla Aragonès, que situa la pilota a la teulada del president espanyol.

Sigui com sigui, a la Moncloa apel·len a la separació de poders. “Ni el CNI demana permís al Govern espanyol, ni el Govern espanyol dona ordres al CNI. El Govern espanyol no pot donar instruccio­ns sobre una cosa així. És el jutge, si escau, qui pot autoritzar-ho, de manera individual i motivada”, al·leguen. I, en el cas de l’espionatge a Aragonès, asseguren que ignoren fins i tot la motivació que podria haver donat el jutge per permetre aquestes escoltes. “La motivació, en tot cas, no pot ser per qüestions ideològiqu­es o polítiques, només faltaria”, adverteixe­n.

La investigac­ió a Aragonès podria haver tingut lloc en el marc de les indagacion­s del CNI sobre el finançamen­t de la plataforma independen­tista Tsunami Democràtic, per la seva condició de conseller d’Economia. A la Moncloa asseguren que no ho saben, però afirmen: “A Espanya no hi ha, ni hi pot haver, escoltes per qüestions polítiques”.

Així, afirmen que, si el CNI aprecia que es pot cometre un delicte, o que hi ha una amenaça interna o externa per a l’Estat, no recorre al Govern, sinó que s’adreça al jutge competent, que al seu torn ha d’autoritzar les escoltes de manera individual i motivada. I insisteixe­n que, davant el monumental escàndol de l’espionatge, “el Govern espanyol no té res a amagar i està actuant amb total transparèn­cia i contundènc­ia”. En seria una prova, asseguren, la mateixa compareixe­nça de la directora del CNI davant la comissió de Secrets Oficials del Congrés.

A l’Executiu central intenten reconduir la relació amb la Generalita­t, cada vegada més perjudicad­a davant aquests esdevenime­nts. Precisamen­t avui, en ple temporal polític, Sánchez torna a Barcelona per clausurar la reunió del Cercle d’Economia amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. No té prevista una reunió amb Aragonès, aprofitant la visita, però el lliurament d’un premi a Von der Leyen podria fer coincidir els dos presidents, almenys per a la foto.

El Govern central insisteix que el mateix Aragonès sap que no hi ha més alternativ­a que “la via de la negociació i el diàleg”, davant el conflicte polític a Catalunya. “No n’hi ha cap altra”, alerten. I reite

 ?? DANI DUCH ?? El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, atenent la premsa després de la reunió de la comissió de Secrets Oficials
DANI DUCH El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, atenent la premsa després de la reunió de la comissió de Secrets Oficials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain