La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CNI acredita que es van autoritzar escoltes a 18 independen­tistes

L’entorn de Puigdemont i el vicepresid­ent d’Òmnium també van ser espiats

-

ren que el diàleg continua sent la seva aposta. “El reconduire­m, amb més raó si és possible ara”, asseguren.

De totes maneres, el terratrèmo­l polític no amaina. La Moncloa es va esforçar ahir per intentar tapar la nova via d’aigua oberta al si del Govern espanyol, pel xoc entre el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, davant la responsabi­litat pel greu error de seguretat que va permetre el ciberatac al telèfon del president del Govern espanyol ara fa un any amb el programa Pegasus, el mateix que va utilitzar el CNI per espiar Aragonès.

Després d’intentar llimar les

Al Govern veuen un “gran escàndol” i diuen que fins avui només hi ha hagut “excuses” de la Moncloa

ERC considera reforçada la idea d’una comissió d’investigac­ió, però no trenca del tot amb l’Executiu

seves diferèncie­s en la conversa que van mantenir la vigília, Bolaños va traslladar ahir públicamen­t tot el seu “suport, solidarita­t i afecte” a Robles.

“La responsabi­litat és del Govern espanyol en conjunt”, va assenyalar el ministre de la Presidènci­a per provar d’apaivagar el xoc amb la titular de Defensa. “El Govern treballa cada dia per aclarir uns fets molt greus. Per tant, els aclarirem, i com més aviat millor, per poder prendre mesures i que no es repeteixi més”, va advertir Bolaños.

Robles, per la seva part, també va traslladar que “el Govern actua unit i perfectame­nt coordinat”. “Hi ha una coordinaci­ó total i absoluta”, va destacar, per provar de tapar la greu fissura oberta a l’Executiu central.

De totes maneres, el futur de la directora del CNI continua estant en l’aire, en funció de com evolucioni­n els esdevenime­nts. “Necessitem una foto final”, al·leguen fonts de l’Executiu. “Aclarir què ha passat i com es va poder espiar el president del Govern espanyol. No pot ser que al nostre país passin coses així”, adverteixe­n. ●

Amb tot l’afer de Pegasus, a la Moncloa estan passant un viacrucis. Però tampoc no està sent un camí de roses per al Govern i, en concret, per a Pere Aragonès, atrapat per la seva condició d’espiat entre l’empenta de l’independen­tisme perquè trenqui lligams definitiva­ment amb el Govern central, i la necessitat de mantenir vigent tant sí com no l’estratègia política d’Esquerra, que pivota sobre la negociació. A propòsit d’això, el seu soci a l’Executiu català, Junts, no es conforma amb dimissions i demana més contundènc­ia.

Sigui com vulgui, el president manté un fil de contacte amb Pedro Sánchez malgrat que ahir es fes públic que ell va ser una de les 18 persones espiades sota autoritzac­ió judicial. El president no va partir peres amb el president del Govern central, però va tornar a posar el crit al cel, a través d’un breu comunicat, el dia abans d’una probable trobada entre tots dos a les jornades del Cercle d’Economia. El cap de l’Executiu català va exigir dimissions immediates i que es publiquin les motivacion­s judicials per les quals va ser espiat.

Aragonès necessita resultats tangibles. Dimissions, segur. Però també que el president del Govern central li proporcion­i aclariment­s diligentme­nt. Vol un cara a cara, si és possible fora del focus mediàtic. I la cita d’avui no és l’escenari adequat, opinen en el Govern. D’aquí ve el to elevat del comunicat, en què s’assenyala que la informació revelada ahir “confirma i augmenta la gravetat del cas d’espionatge massiu de l’Estat espanyol” contra les institucio­ns catalanes i l’independen­tisme.

El president exigeix que es desclassif­iqui de seguida l’autoritzac­ió judicial que va permetre l’espionatge del CNI i explicacio­ns que provinguin del més alt nivell, és a dir, de Sánchez.

Alhora, a ERC creix el sentiment de ruptura amb el Govern espanyol, encara que trencar pugui significar un canvi total d’estratègia política. Així i tot,

Esquerra opta públicamen­t per exhaurir totes les vies parlamentà­ries abans de la ruptura i també es buscaran suports internacio­nals: al Parlament els republican­s impulsen que l’Eurocambra concedeixi audiència pel Catalangat­e.

Per part de Junts, Carles Puigdemont va destacar que “queda clar que Espanya és un Estat corcat per tot arreu”. “Si el CNI ha fet servir aquest programa, ha comès un delicte molt greu”, va advertir l’eurodiputa­t i expresiden­t.

La formació veu reforçada la seva estratègia i el seu posicionam­ent amb els últims esdevenime­nts, i creu que tot aquest afer ha de marcar “un abans i un després” en les relacions amb la Moncloa i ha de ser un punt d’inflexió per enterrar la taula

Junts per Catalunya considera que no n’hi ha prou amb destitucio­ns i insisteix a enterrar el diàleg

de diàleg. Fonts consultade­s assenyalen que amb la dimissió de càrrecs del CNI i de la ministra de Defensa, si arribessin, no n’hi hauria prou, i que cal trencar les relacions amb el Govern de Sánchez i deixar de donar-li estabilita­t a la Cambra Baixa.

“L’endemà no li podem aprovar una llei perquè hagi dimitit una ministra, perquè ens han espiat!”, exclamen aquestes fonts. Arribats a aquest punt, Junts insisteix que es desclassif­iqui la informació i que hi hagi una comissió d’investigac­ió al marge de l’assumpció de responsabi­litats. Aquestes exigències se sentiran sens dubte aquest matí durant l’acte de protesta convocat al passeig Joan de Borbó per la mateixa formació independen­tista al costat de l’ANC, Òmnium i la CUP. ●

 ?? DANI DUCH ?? El secretari general del grup socialista i la directora del CNI arribant a la Comissió
DANI DUCH El secretari general del grup socialista i la directora del CNI arribant a la Comissió
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain