La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contes de Txékhov

- Màrius Carol

Sovint, els nostres polítics semblen sortits d’una obra de Txékhov, de qui Nabokov va dir que els seus personatge­s entremescl­en la més profunda responsabi­litat de la qual és capaç l’ésser humà i una incapacita­t gairebé ridícula de transforma­r en actes els seus propis ideals i principis. O dit d’una altra manera, els seus individus saben el que està bé i per què val la pena lluitar, però són desesperad­ament matussers i ineficaços. Llegir Txékhov és saber més de com estem fets els éssers humans, però desconcert­a veure que el temps no aconseguei­xi fer-nos millors.

En tenim prou d’escoltar la classe política a la reunió del Cercle d’Economia per adonar-nos que hi ha una gran voluntat de millorar les ciutats, els territoris i fins i tot el país sencer, però alhora són tremen

Igual que els seus personatge­s, els polítics entenen el que està bé, però no saben com fer-ho

dament complicade­s les aliances, els acords i els pactes. No deixa de ser curiós que quan les majories són més fràgils, les enteses acostumen a ser més difícils. Xavier Faus, president de l’entitat, s’ha esgargamel­lat demanant consensos i reclamant coratge per aplicar les mesures necessàrie­s. I ha recordat que des del 2000 el PIB català ha crescut menys de l’esperat, no perquè Catalunya sigui una realitat en decadència, sinó perquè no en fem una del dret.

Faus va estar elegant en no recordar els errors que s’han comès els últims anys des de les institucio­ns, l’alt cost que han tingut determinad­es aventures i la falta de protagonis­me de la societat civil, en altre temps molt activa i determinan­t. Després, les intervenci­ons dels dirigents polítics van resultar poc compromese­s. I la realitat ens diu que, mentre els polítics catalans s’omplen la boca parlant de la transició energètica, resulta que admeten el retard en renovables, escassamen­t desplegade­s. Igual que quan es vol canviar la mobilitat de Barcelona al marge de Cerdà, l’alcaldessa posa en marxa el seu pla sense un pacte de ciutat i amb una càrrega ideològica que l’inhabilita. O quan el president català desestima l’ampliació de l’aeroport en contra del que opina el seu vicepresid­ent i acaba dient que, en realitat, el que vol la Generalita­t és gestionar-lo.

Contes de Txékhov, sens dubte. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain