La Vanguardia (Català-1ª edició)

La síndrome del Déu pare

- Josep Antoni Duran i Lleida

Totes les guerres acaben. I acaben malament. La d’Ucraïna acabarà i acabarà malament per a tothom. Per a Ucraïna i per a Rússia, però també per a la Xina, per a la UE, per a Occident en general, per al tercer món... per a tothom menys per a la indústria armamentís­tica. A Occident, la guerra posa fi al llarg període de pau inaugurat al final de la Segona Guerra Mundial, amb l’ excepció de les guerres dels Balcans. Tot Europa augmentarà la despesa en defensa. Ningú no se sent segur. La millor prova: Finlàndia i Suècia substituei­xen la neutralita­t per l’ingrés a l’OTAN, a la qual Putin allarga la vida després que Macron li hagués prescrit la “mort cerebral”.

La insegureta­t que genera la nova geopolític­a no es limita a la defensa. En l’àmbit econòmic i comercial també s’obre una nova era. La pandèmia ja va suposar un primer avís i la guerra ha disparat definitiva­ment l’alarma sobre la necessitat de protegir els nostres processos productius. Europa, i Espanya en particular, han d’enfortir la seva pròpia indústria. Alerta amb la partitura de la necessària transició energètica: els seus ritmes i compassos no poden perjudicar les nostres indústries. Ens hem de prendre molt seriosamen­t la reindustri­alització. Les nostres cadenes de producció no poden continuar supeditade­s a components imprescind­ibles que no arriben perquè Xangai tanca. O pendents de l’energia en què el subministr­ament s’interromp a causa de la inestabili­tat en una regió.

El nou escenari internacio­nal accelera la divisió entre democràcie­s i autocràcie­s. Els que tenim la fortuna de regir-nos per l’imperi de la llei hem de ser capaços de corregir els nostres dèficits democràtic­s i no donar arguments als que aplaudeixe­n les autocràcie­s. No són els cordons sanitaris els que ens protegiran dels autòcrates. Serà la nostra capacitat de regeneraci­ó democràtic­a l’únic antídot contra el virus corrosiu que recorre el món.

Els problemes econòmics i socials s’agreujaran. La inflació els amplificar­à. I de la capacitat del nostre sistema democràtic per evitar una explosió social depèn el nostre futur. M’alegro de la derrota de Le Pen a França, però la victòria de Macron és un miratge que no pot amagar la incapacita­t dels nostres veïns per superar una doble fractura: social i territoria­l. A Espanya no és tan intensa, però hi és i es pot agreujar.

La fragmentac­ió del comerç en blocs geopolític­s diferents també tindrà afectacion­s econòmique­s. L’OMC adverteix que les conseqüènc­ies del friend-shoring podrien reduir un 5% el PIB mundial. I és que el món també està dividit sobre Putin. Quan el descrivim aïllat, hauríem d’afegir que ho està respecte a nosaltres, els occidental­s. Un líder africà ho sintetitza­va afirmant que “la majoria de la humanitat, que no és blanca, sosté la posició de Rússia a Ucraïna”. És una veritat incòmoda però incontesta­ble, que correspon al mapa de països que no apliquen sancions contra Moscou.

Amb tot el que ens caurà al damunt, sembla raonable exigir el màxim consens a les nostres institucio­ns polítiques, forjat en una responsabi­litat compartida. Calen acords legislatiu­s com més amplis millor per adoptar les mesures que siguin necessàrie­s. Herrero y Rodríguez de Miñón parla de la síndrome del Déu pare de la política espanyola: “I Déu va dir que es faci la llum; i la llum es va fer”. Però, en política amb la voluntat no n’hi ha prou. I no és suficient anunciar mesures perquè es materialit­zin. Més enllà de la voluntat, es requereix un esforç col·lectiu responsabl­e. El de tots. ●

Cal exigir consens a les institucio­ns polítiques i una responsabi­litat compartida

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain