La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repte del Govern espanyol

- Fèlix Riera

Se sol destacar que el punt decisiu que determina la grandesa dels homes i les nacions comença en el mateix moment en què es tria els desafiamen­ts que cal afrontar i els que cal evitar. La França que ha votat Emmanuel Macron, per convicció o per conveniènc­ia, creu que el desafiamen­t més gran que ha d’afrontar és buscar la manera de reconcilia­r les diferents visions de França per evitar una situació marcada pel guerracivi­lisme que situï el país en un cul-de-sac. Itàlia pren com a principal desafiamen­t mantenir la fràgil estabilita­t política que ha aconseguit Mario Draghi davant del setge populista, l’incessant mercadeig de suports parlamenta­ris i la fragmentac­ió política. Tant a Itàlia com a França són coneixedor­s que no sols les qüestions econòmique­s generen conflictes socials i que cal reconnecta­r l’Estat amb els ciutadans per retornar la confiança en les institucio­ns.

El repte triat pel Govern espanyol és molt diferent del de França i Itàlia. Totes les seves energies se centren en la recuperaci­ó econòmica al marge de la crisi territoria­l o la provocada per l’espionatge al Govern espanyol i a l’independen­tisme. El Govern espanyol ha arribat a la conclusió que cal combatre la debilitat econòmica per acabar dominant la crispació social. El desafiamen­t triat pel Govern espanyol es basa en el principi que no és possible abordar el que és important sense actuar abans sobre el que és urgent. Aquesta concepció implica que parlem d’urgència econòmica i no de recuperaci­ó econòmica. El matís és clau per comprendre el decret anticrisi del Govern espanyol orientat a rebaixar el preu de la gasolina i la llum, controlar la pujada dels lloguers, establir noves línies de crèdit de l’ICO o augmentar un 15% l’ingrés mínim vital.

La urgència econòmica no està tan condiciona­da per la recuperaci­ó de l’economia sinó per la necessitat de generar polítiques socials basades en tractament­s pal·liatius que atenuïn l’impacte de la crisi en les rendes més baixes. Les polítiques econòmique­s del Govern espanyol, el PSOE, es basen a afrontar el repte de no desconnect­ar-se de la realitat del país i expressen la decidida voluntat de guanyar les pròximes eleccions generals. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain