La Vanguardia (Català-1ª edició)

El grup de teatre de Valls ja estava al cas de “fets molt greus” anys abans de l’arrest del regidor

-

El teatre amateur i les arts escèniques, amb el seu enorme potencial formatiu i de creixement personal, convertide­s en escenari per establir algunes relacions tòxiques d’admiració, idealitzac­ió i, fins i tot, submissió. El Grup de Teatre Principal de Valls (Alt Camp), entitat molt connectada amb el teixit social del seu municipi, amb una gran tasca d’integració intergener­acional, s’ha vist de la nit al dia entre mirades de desconfian­ça i por. Tot després de transcendi­r que va ser el lloc i l’activitat on van estrènyer les seves relacions el ja exregidor de Cultura de Valls, Marc Ayala (JxCat), en llibertat amb càrrecs per un presumpte delicte d’abusos sexuals a un menor de 16 anys i com a mínim dues de les seves presumptes víctimes.

Una activitat ideal perquè Ayala es guanyés la confiança d’uns nens camí de l’adolescènc­ia. Com a reclam, la seva experiènci­a al Grup de Teatre Principal de Valls, entitat on va fer la seva formació en arts escèniques i el seu paper a l’Ajuntament. També el seu caràcter, afable, amb gran capacitat per connectar amb nois a qui sumava una dècada i, fins i tot, doblava l’edat.

Caldrà esperar com avança la instrucció judicial. Encara hi ha moltes incògnites, com ara dilucidar si, com sosté el ja exregidor, les relacions sexuals amb l’únic menor que ha presentat denúncia fins ara van començar quan tenia 16 anys i de manera consentida, i no 13, com diu la víctima, ara amb 20 anys. L’edat és una qüestió transcende­nt, ja que amb menors de 16 anys la llei estableix que si existeix pràctica sexual amb un adult es tracta sempre d’un cas d’abús sexual.

Una altra gran incògnita serà saber si hi ha més menors que van ser víctimes d’abusos al grup de teatre. I si altres nois i les seves famílies seran capaços de denunciar-ho ara, quan alguns, com el que va presentar la denúncia la setmana passada, ja han superat la majoria d’edat i han tingut temps per madurar i reflexiona­r sobre les relacions i lligams que van establir llavors.

Un altre dels dubtes és saber si més membres del Grup del Teatre Principal van abusar anys enrere d’altres menors. La junta directiva de l’entitat va consensuar un comunicat dimecres a la nit, en una reunió que es va allargar, i prefereix no fer valoracion­s ni donar detalls. Davant les lògiques preguntes dels periodiste­s, es remeten al que diu, lletra per lletra, el comunicat.

Fonts de la junta destaquen a aquest diari que la situació, sobrevingu­da, amb un gran focus social i mediàtic, els sobrepassa. Prefereixe­n moure’s amb cautela, més quan el procés judicial s’acaba d’obrir.

El comunicat del popular grup de teatre, que sempre s’omple quan estrena a Valls, reconeix que el febrer del 2020, quan l’actual junta va prendre el comandamen­t, es van trobar amb una situació alarmant. Es reconeix que van tenir llavors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain