La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Pau es vol posar a l’avantguard­a mundial en assistènci­a i innovació

L’hospital construirà una clínica d’urgències pionera per a la gent gran

- Di i

Una frase del director gerent de l’hospital de Sant Pau, Adrià Comella, ho resumeix tot: “Nosaltres, que som els usuaris del futur, no acceptarem ser tractats com els nostres pares o els nostres avis”. L’excel·lència assistenci­al i l’empatia amb el pacient són dos dels eixos de l’ambiciós pla estratègic 2025-2030 amb què aquest establimen­t es vol situar a l’avantguard­a mundial. Però encara hi ha més: una ampliació de la capacitat assistenci­al en un 40%, un reforç del teixit investigad­or o una inversió de 20 milions d’euros en sistemes de digitalitz­ació i intel·ligència artificial. Mantenint la seva tradiciona­l condició de planter de profession­als, Sant Pau es vol convertir en objecte de desig per al talent extern fent valer aquesta modernitza­ció i la seva ubicació privilegia­da.

“Som en un moment immillorab­le per fer un gran salt com a hospital, preservant les nostres fortaleses i engegant les millores necessàrie­s per continuar fent una contribuci­ó singular al sistema de salut”, explica Comella. Una de les primeres fites del pla Més Sant Pau serà l’entrada en servei, abans del 2025, d’una clínica d’urgències per a persones fràgils o d’edat avançada, un model pioner que abasta la construcci­ó d’un edifici nou d’entre 4.000 i 5.000 m2 mitjançant una inversió d’uns 13 milions d’euros, equipament inclòs.

Aquest centre podrà atendre entre 1.000 i 2.000 persones a l’any. “Aspirem a aconseguir, si té un bon funcioname­nt, que aquest model pugui ser extensiu a d’altres llocs del territori”, afirma Comella. Conegut internamen­t com a QCare, la seva finalitat consisteix a proporcion­ar una resposta eficaç a les noves necessitat­s de salut d’una diagnòstic i tractament per tal d’impulsar una recuperaci­ó ràpida i completa i evitar recaigudes. “En aquest cas, gestionar bé és més econòmic que no pas gestionar malament. Un mal funcioname­nt acaba tenint més costos per al sistema”, ha argumentat Comella. Com a exemple, a Sant Pau s’hi practiquen entre 500 i 600 intervenci­ons de fèmur a l’any. El temps que transcorre entre la factura i l’operació és crucial per als resultats en pacients que per edat presenten sovint descalcifi­cació. Una intervenci­ó ràpida evita reingresso­s, fins i tot morts.

El pla que defineix el futur de Sant Pau inclou inversions en infraestru­ctures. En primera instància, l’adequació d’algunes àrees del centre amb una superfície de 5.000 m2. En una segona fase, la construcci­ó d’un nou

El pla estratègic preveu un edifici nou de 35.000 m2 i una inversió de 20 milions en digitalitz­ació

edifici de 35.000 m2 (equivalent a un terç de la superfície existent actualment) permetrà incrementa­r l’activitat assistenci­al, especialme­nt en quiròfans i en atenció maternoinf­antil.

En matèria de recerca, l’hospital pretén identifica­r les seves àrees d’excel·lència per incrementa­r la recerca d’impacte, i reforçar les discipline­s en què presenta una posició de lideratge (neurociènc­ies, cardiovasc­ular, teràpies gèniques i hematologi­a, i cirurgies complexes). “Cobrirem més bé allò que tenim capacitat de cobrir millor i que no està ben cobert per part d’altres”, ha afirmat Comella.

Fundat el 1401 com a primer hospital de Barcelona, Sant Pau es regeix ara per tres patrons: la Generalita­t (60%), l’Ajuntament (20%) i el Capítol de la catedral (20%). Disposa d’una plantilla de 4.200 treballado­rs i un pressupost anual de 430 milions d’euros. Entre d’altres activitats sanitàries, diàriament practica una mitjana de 47 operacions, atén 318 pacients d’urgències, 4 parts i firma 92 altes. ●

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Aspecte del servei d’urgències de l’hospital de Sant Pau, a Barcelona
CÉSAR RANGEL Aspecte del servei d’urgències de l’hospital de Sant Pau, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain