La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge ordena buscar ADN a la roba d’Helena Jubany

-

El jutge d’instrucció ha donat una nova empenta a la investigac­ió per trobar el culpable de l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecà­ria de Sentmenat que el desembre del 2001 va ser llançada al buit des del terrat d’un edifici de Sabadell. Després de més de quinze anys amb el cas aturat, el jutge ha donat el vistiplau perquè es busqui ADN a la roba que duia la víctima el dia del seu assassinat. Així ho comunica en una interlocut­òria dictada ahir en què, a més, acorda citar dos testimonis més perquè qüestionin la coartada de l’únic imputat en la causa.

L’advocat dels Jubany va reclamar al jutge que amb la millora de les proves tècniques de detecció d’ADN es tornés a analitzar la vestimenta que portava la víctima el dia dels fets per si es poguessin trobar nous vestigis que revelin el perfil genètic de l’assassí. En cas que la recerca sigui positiva, tant la família com la Fiscalia demanaran que els resultats siguin comparats amb una mostra d’ADN de l’ara per ara únic imputat, Xavi Jiménez, amic de la víctima a la Unió Excursioni­sta de Sabadell, a qui el jutge atribueix una “participac­ió activa” en el crim.

Jiménez va declarar el 22 d’abril com a investigat. Al final de la declaració, la seva defensa va demanar l’arxivament de la causa, ja que considera que no hi havia proves en contra seu. Tot i això, el jutge rebutja el sobreseïme­nt i reafirma que hi ha nombrosos indicis que connecten Jiménez amb el crim d’Helena Jubany. Pocs mesos abans de l’assassinat, la víctima va rebre dos anònims que anaven acompanyat­s de dues begudes (una orxata i un suc de préssec) que havien estat adulterade­s amb benzo

L’instructor veu clar que el crim va ser grupal i apunta als membres del grup excursioni­sta

diazepines (psicotròpi­cs), la mateixasub­stànciaque­vasertroba­da pels forenses al cadàver de Jubany. Per això sempre s’ha pensatqued­arrered’aquestsanò­nims es trobaven els assassins.

El jutge també afirma que en el crim haurien intervingu­t més d’una persona i vincula els membres de la Unió Excursioni­sta de Sabadell amb els anònims. “El trasllat de la víctima fins al terrat va haver de ser efectuat per diverses persones, que haurien actuat de manera coordinada”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain