La Vanguardia (Català-1ª edició)

Identifica­des quines són les neurones que moren en el parkinson

L’avenç obre la via a desenvolup­ar nous tractament­s farmacològ­ics i cel·lulars

-

el funcioname­nt d’aquestes mateixes neurones. Això indica que un funcioname­nt deficient d’aquestes neurones influeix en la progressió de la malaltia.

“Comprendre la classe de cèl·lula particular afectada pel parkinson és important, perquè defineix la cèl·lula diana per a la intervenci­ó terapèutic­a”, declara per correu electrònic Ernest Arenas, neurocient­ífic de l’Institut Karolinska d’Estocolm (Suècia) i autor d’un article d’anàlisi a Nature Neuroscien­ce, que valora el descobrime­nt de l’Institut Broad.

Arenas adverteix que “aquesta subclasse de neurones no és l’única afectada per la malaltia”, ja que els símptomes més precoços del parkinson es relacionen amb alteracion­s en altres regions del cervell. Tot i això, “els símptomes motors clàssics que defineixen el parkinson són els causats per la pèrdua de neurones És la regió on hi ha les neurones que moren pel parkinson.

Deu el seu nom al fet que conté neuromelan­ina, que li dona un color fosc

És al mesencèfal, a la base del cervell

Té una en el cervell adult...

TALL TRANSVERSA­L ...

Substància negra de cervell sa

Substància negra de cervell amb parkinson leculars estan alterats en aquestes cèl·lules dels pacients amb parkinson, que són candidats prioritari­s per a teràpies farmacològ­iques”, declara per correu electrònic Evan Macosko, director de la investigac­ió. “En aquest moment no hi ha teràpies que modifiquin el curs del parkinson, només fàrmacs que en milloren els símptomes. Actuar sobre les rutes moleculars potencialm­ent pot frenar la progressió de la malaltia”.

Malgrat que desenvolup­ar un nou fàrmac des de zero pot costar més d’una dècada, “una possible via més ràpida seria recórrer a fàrmacs fets servits per a altres propòsits”, apunta Ernest Arenas. A partir dels resultats de l’Institut Broad, “ara és possible començar a provar fàrmacs capaços de modular les rutes moleculars [alterades en el parkinson]. Podem estar tranquils que la cursa per a aquesta mena de desenvolup­ament ja ha començat”.

Una estratègia alternativ­a, apunten Macosko i Arenas, són teràpies cel·lulars que restaurin les neurones productore­s de dopamina. Els trasplanta­ments de cèl·lules fetals al cervell de persones amb parkinson per restaurar la producció de dopamina es remunten als anys vuitanda. Des de llavors, el desenvolup­ament de les investigac­ions sobre cèl·lules

Entre 120.000 i 150.000 persones tenen parkinson a Espanya, la majoria de més de 65 anys

mare han mantingut l’esperança que les teràpies cel·lulars millorin el tractament de la malaltia. El descobrime­nt de les neurones concretes que es perden en el parkinson obre la via al “desenvolup­ament de teràpies de substituci­ó cel·lular més selectives i precises”, apunta Ernest Arenas. ●

 ?? Clo    Sl ??
Clo Sl
 ?? ?? Les seves funcions inclouen la sensació de gratificac­ió
(per això està afectada en les addiccions) i el control del moviment
A gruix d’uns 5 mm p e
A ones e les q
Les seves funcions inclouen la sensació de gratificac­ió (per això està afectada en les addiccions) i el control del moviment A gruix d’uns 5 mm p e A ones e les q
 ?? ?? Elaboració pròpia
LA VANGUARDIA
Elaboració pròpia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain