La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quaranta mil cançons

- Sergi Pàmies

És habitual que per entendre les dimensions d’una xifra difícil d’imaginar es recorri a comparacio­ns i equivalènc­ies de proximitat. A casa nostra, un dels recursos habituals és referir-se a l’estadi del Camp Nou, que es fa servir per explicar de manera gràfica l’assistènci­a a una manifestac­ió o l’èxit espaterran­t d’una obra de teatre o un musical. L’equivalènc­ia és clara: entès com a mesura, el campnou equival a cent mil persones, i si s’aplica, per exemple, a les manifestac­ions independen­tistes de l’Onze de Setembre, els organitzad­ors poden vantar-se d’haver mobilitzat deu, quinze o fins i tot vint campnous.

Durant la pandèmia, quan els contagis a tot Europa començaven a acumular xifres espantoses, es comparava la suma total de víctimes mortals amb poblacions com Igualada, Manresa o Sabadell. L’evolució tràgica de l’epidèmia va desactivar aquest recurs –una mica macabre– i actualment Europa suma dos milions de víctimes, que equivaldri­en a 20 campnous. La torre Eiffel també apareix quan es comença l’altura d’un nou gratacel concebut per ser el més alt del món. És com si l’abstracció d’una mesura teòrica necessités ser explicada a través d’un exemple pràctic, tangible, fàcil de visualitza­r. Potser ho he somiat, però tinc el record remot de, quan era petit, haver anat amb l’escola a veure el metre de París, esculpit en marbre damunt de la façana d’un edifici, no sé si museístic o oficial. L’excursió tenia finalitats pedagògiqu­es i va funcionar com un tatuatge a la memòria, de manera que sempre que penso en un metre recordo la inscripció, elegant i solemne, damunt del marbre parisenc.

Ara, en ple fragor de la batalla per denunciar, explicar o diluir l’escàndol monumental de l’espi

És com si l’abstracció d’una mesura necessités ser explicada a través d’un exemple tangible

onatge i la invasió ultracorpo­ral dels mòbils de polítics, advocats i periodiste­s, la necessitat d’una comparació ha tornat per explicar d’una manera gràfica i entenedora les proporcion­s del delicte. Seguint el sospitós degoteig de filtracion­s, s’ha explicat que al mòbil del president Pedro Sánchez li han potinejat una quantitat d’informació que sumaria 2,5 gigues. No tothom està familiarit­zat amb aquesta mesura –no em consta que es pugui organitzar cap excursió escolar per veure gigues in situ–, i per això molts mitjans de comunicaci­ó han hagut de ser creatius i han repetit que són l’equivalent a baixar-se quaranta mil (40.000) cançons.

L’esforç comparatiu és encomiable i convida a preguntar-se, com una digressió biogràfica complement­ària, quantes cançons podem arribar a escoltar en tota una vida. Però és una xifra tan mentalment inabastabl­e que, per assimilar-la, necessitar­ia saber a quants campnous equival.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain