La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bunbury inicia el comiat a Brooklyn

L’exlíder d’Héroes del Silencio comença a Nova York la seva última gira, com va fer Serrat

- Barc laonR Correspons­al

reprendre. Wyoming, per exemple, va deixar de tocar amb Los Insolvente­s perquè va dir que estar dos anys paralitzat i tornar a reprendre la història costa. I nosaltres aquest temps no vam poder fer concerts amb els protocols de seguretat perquè incloïen cadires i distància i tot això, que hauria estat l’antítesi del que és un concert de Siniestro Total, i a més haurien acabat com el rosari de l’aurora, perquè al cap de tres cançons les cadires haurien sortit disparades”.

La correcció política ha estat un dels elements que sempre han acompanyat la banda, des del seu naixement. Hi ha un auge ara? “Els títols de les nostres cançons continuen sent perfectame­nt pensables ara, però les xarxes socials ho transforme­n tot. Bàsicament el que passa és el que deia Josele Santiago [alma mater dels també llegendari­s Ilegales], i hi estic d’acord, i és que pots escriure una novel·la, rodar una pel·lícula o una sèrie o fer un còmic i posar-hi les barbaritat­s que vulguis, i no passa res. Ara bé, no escriguis una cançó, perquè acabes a l’Audiència Na

La banda gallega és famosa per cançons icòniques com ‘Bailaré sobre tu tumba’ i ‘Ayatollah!’

cional. De fet, el lema principal d’aquest concert d’adeu fa referència a això, tot i que encara no hi hàgim anat... La justícia espanyola està perdent molt el temps quan hi ha coses molt importants en què s’ha de treballar molt, començant per la Casa Reial”, assegura Hernández. Xabier Soto, històric membre fundador, intervé: “Això sempre ha passat més o menys, però ara tot té més dimensió pels jutges i els mitjans de comunicaci­ó. Però recordem el que els va passar a Las Vulpes als anys vuitanta”.

El que sí que ha canviat des d’aleshores és el protagonis­me i el pes del rock. “Ara s’estan consumint molts productes basats més en el màrqueting que en la música en si”, diu Miguel Costas, guitarrist­a i vocalista de la banda fins al 1994, quan va formar el seu propi grup i que torna excepciona­lment avui i demà. I Hernández afegeix que “el que sí que és veritat és que el rock ja no forma part de la cultura general, de la informació general”.

Tornant a l’adeu, és Costas precisamen­t qui explica: “Aquests dos concerts els farem com sempre hem fet, és a dir, una recuperaci­ó de gairebé tots els discos; la cosa anirà per aquí, però serà una mica més llarg”. I Hernández torna a afirmar que “seria absurd en un concert com aquests que farem posar-se a estrenar cançons; hi interpreta­rem la voluntat popular a la nostra manera”. ●

L’estil gòtic d’Enrique Bunbury encaixa a la perfecció amb el Kings Theatre, un dels símbols artístics amb més història de Brooklyn. Si no passa res, l’exlíder d’Héroes del Silencio començarà divendres la seva gira pels Estats Units i Espanya titulada 2022 tour35 años. Aquest tour, amb final previst a València al setembre, serà l’últim de la seva carrera, segons va confessar el mateix artista.

La sobtada i precoç retirada dels escenaris (haurà fet 55 anys al final del recorregut), la va atribuir als problemes de coll. Ho va comunicar al febrer. “La idea és deixar d’actuar per anar a un lloc nou”, va assenyalar Live Nation, promotora d’aquests concerts. Al seu comunicat, Bunbury va sostenir que abandona l’activitat en concerts i tours, no que abandoni la música.

Abans d’arribar a Espanya per al seu adeu (comença el 22 de juliol a Cadis, amb visites a Madrid i Barcelona, entre altres ciutats) té previstes deu actuacions al país on viu (ja fa temps que es va instal·lar a Los Angeles). Una casualitat ha volgut que l’inici sigui a Nova York. Si fa una setmana va ser Manhattan la seu del primer concert de la gira de comiat de Joan Manuel Serrat, aquesta vegada serà Brooklyn. No és un efecte buscat. Bunbury havia de començar la ruta a Chicago el dia 3. Però problemes burocràtic­s en la concessió dels visats va portar a la suspensió. La productora prova de buscar data per a aquesta cita abans de fer les maletes i deixar Amèrica del Nord.

El Kings Theater és una joia arquitectò­nica que es va inaugurar el 1929 com a sala de projecció de pel·lícules, quan el cinema era una de les grans meravelles del món. A la inauguraci­ó es va passar Evangeline, pel·lícula muda protagonit­zada per Dolores del Río, que va comptar diverses actuacions en directe.

Les modes canvien. El Kings va tancar el 1977, i durant dècades va col·leccionar teranyines. El 2006 es va llançar el projecte de la recuperaci­ó, que va culminar amb la reobertura el 2015, una vegada posat al dia però amb l’esplendor restaurada, tal com era, com a recinte per a les arts escèniques amb capacitat de fins a 3.000 espectador­s.

Tot i que per al concert de divendres encara es podien aconseguir algunes entrades a la taquilla oficial d’internet, la resposta del públic als EUA ha estat de suport massiu a la proposta de Bunbury.

Després de publicar Posible, va llançar Curso de levitación intensivo, àlbum en què no hi ha una transició radical i en què el so electrònic continua sent la clau, va remarcar la promotora.

El discurs literari i poètic és satíric, intens i elegant, va assegurar Live Nation en un comunicat. La seva carrera en solitari no ha fet més que aprofundir en els traços que va expressar a Héroes del Silencio, banda evocadora de grups com The Cure. ●

L’aragonès hauria d’haver encetat la gira a Chicago, però un problema de visats va obligar a suspendre el concert

 ?? JOSE GI ?? Bunbury ha decidit deixar els escenaris pels problemes de coll
JOSE GI Bunbury ha decidit deixar els escenaris pels problemes de coll

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain