La Vanguardia (Català-1ª edició)

El somni europeu del Bages

El Baxi Manresa aspira a aixecar el primer títol continenta­l en 91 anys d’història a la ‘final four’ de la FIBA Champions League a Bilbao

-

No cada any la glòria esportiva és a tocar. A només dos partits. Ho saben bé els clubs modestos de comarques. El Joventut no conquereix cap títol europeu des del 2008 (la Copa ULEB); a l’handbol, el Fraikin Granollers va guanyar l’últim trofeu continenta­l el 1996, l’EHF, i va optar a la del 2016; en hoquei patins, el Reus va guanyar l’última Eurolliga el 2017, i l’Igualada, el 1999... Ara és el moment del Baxi Manresa, l’orgull de la capital del Bages, ciutat de 70.000 habitants que somia aixecar el primer títol europeu en els 91 anys d’història del club.

Uns 3.000 aficionats del Bàsquet Manresa han viatjat fins a Bilbao per empènyer avui el seu equip a la semifinal contra el MHP Riessen Ludwigsbur­g alemany (21.00 h) en la final four de la FIBA Champions League. És la tercera competició europea, però serà la primera, la més preuada, per al club català. No havia arribat mai tan lluny a Europa des dels vuitens de final de l’Eurocopa del 1997. El seu últim trofeu –Lliga Catalana 2021 al marge– va ser la històrica Lliga ACB del 1998. Des d’aleshores, el club no vivia un moment esportiu tan dolç com el d’ara. De fet, el fervor que es viu a Manresa i la comarca amb l’equip, l’ambientàs a cada partit al Nou Congost, que exhaureix les 5.000 localitats des de fa mesos, no el recorden des de la temporada de l’ascens de LEB a ACB el 2018. Llavors, el modest club va assolir el sostre de 2.500 socis; ara en té 3.500.

“Els aficionats coneixen la història del club i tenen l’èxit d’aquest any amortitzat. Saben que hi ha temporades més complicade­s i el nostre camí és continuar sent humils i prudents, això ho sap l’afició”, comentava Josep Sáez, el president del CB Manresa, que ha trobat una certa estabilita­t econòmica –va tancar el curs passat amb 218.000 euros de pèrdues– des de l’arribada de la firma de calderes i sistemes de calefacció com a patrocinad­or principal en tornar a l’ACB.

Tot i així, el Baxi Manresa continua sent la ventafocs de la competició espanyola, amb un pressupost pròxim als 3 milions d’euros, un dels tres més baixos de l’ACB, molt lluny de la mitjana de 10,7 de la lliga, i a anys llum dels més de 44 milions de Barça i Reial Madrid. Irònicamen­t, als dos poderosos rivals els ha guanyat aquesta temporada a les seves respective­s pistes.

Una modèstia econòmica que no és proporcion­al al rendiment esportiu. Els manresans estan competint millor que mai en tots els fronts amb un equip sense grans estrelles però amb un joc elèctric, sòlid i solvent: són sisens a la Lliga ACB, classifica­ts per als playoffs per al títol amb quatre jornades d’antelació, van ser a la Copa del Rei –no hi eren des del 2004– i ara disputen la primera final four continenta­l.

“No hi ha cap secret; s’han encaixat moltes coses, però fins i tot a nosaltres ens han sorprès els resultats perquè molts jugadors són per damunt del que esperàvem”, comenta el veterà tècnic Pedro Martínez, artífex

El CB Manresa viuen el moment més dolç, 6è a l’ACB, amb plaça als playoffs i a la primera ‘final four’

del miracle del Bages, que amb la seva experiènci­a ha sabut conjugar l’ambició i frescor de joves com el base Dani García –baixa per lesió–, el letó Steinbergs o el capità Guillem Jou –també lesionat– i veterans com Dani Pérez (32) o l’infatigabl­e Rafa Martínez (40), als quals s’han unit els espectacul­ars Chima Moneke i Sylvain Francisco –a qui recuperen per a la final four–.

En joc, al Bilbao Arena de Miribilla, amb majoria d’afició vermella a la grada, la glòria europea inexplorad­a, però també el premi gros d’un milió d’euros per al campió... Arreglaria els comptes al CB Manresa. ●

està millor en Carlos”, va reconèixer Nadal. El torneig madrileny va acollir el primer partit entre l’un i l’altre l’any passat, quan el d’El Palmar, encara per polir, va ser envestit pel seu ídol (6-1 i 6-2). Va tornar a perdre davant Nadal a les semifinals d’Indian Wells (6-4, 4-6 i 6-3), tot i que va portar al límit el balear, que en els últims jocs va patir la fissura a les costelles per la qual ha estat parat fins a Madrid.

Nadal va ser irregular tant en la reaparició davant Kecmanovic com en l’èpic triomf davant Goffin. El belga, 60è del món que ja ha superat els problemes de genoll, va aconseguir un break al cinquè joc, gràcies a dues dobles faltes, però llavors Nadal va acalçar els braços al cel de Madrid gràcies a un error de Goffin, dels pocs que va fer al tram decisiu.

Després va arribar el torn d’Alcaraz, que també va suar davant Norrie, número 11 del món. Es va emportar el primer set sense gaires problemes, va cometre massa errors en el tie-break del segon i en el tercer va treure altre cop l’artilleria, sobretot al sisè joc, en què va salvar tres pilotes de break. La potent dreta, les deixades i la rapidesa des del fons van ser massa per al britànic. El guanyador del duel espanyol se les haurà en semifinals amb el vencedor del partit entre Hurkacz i Djokovic, que va passar a quarts sense jugar davant Murray, baixa per malaltia. ●

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? Pedro Martínez ha aconseguit una gran comunió entre joves, veterans i els fitxatges
DANIEL PÉREZ / EFE Pedro Martínez ha aconseguit una gran comunió entre joves, veterans i els fitxatges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain