La Vanguardia (Català-1ª edició)

Allà on va néixer el landisme

Mikel Landa s’il·lusiona en un ronda gairebé sense contrarell­otge i sense els grans dominadors eslovens

-

Hi ha una imatge icònica de Miguel Indurain al Giro 1992. L’última etapa era una contrarell­otge que va acabar al centre de Milà. Vestit de rosa, amb el triomf a la sarró i amb els carrers milanesos plens de gent, el navarrès es va permetre agafar i avançar Chiapucci, que havia sortit tres minuts abans. Va ser un cop mestre i la retransmis­sió es va recrear en la superiorit­at de l’espanyol enfocant-lo fins a la meta des de darrere, des de la perspectiv­a de l’italià, des d’on semblava encara més inabastabl­e.

Aquell any, la corsa rosa va tenir 112 quilòmetre­s contra el crono. Només aquella última etapa, de 66 km, era més del doble dels 26,3 quilòmetre­s (dividits) que hauran de disputar els ciclistes en aquesta edició: nou demà en la segona etapa a Budapest, d’on avui surt la cursa, i 17 a l’última etapa a Verona.

És la gran volta de tres setmanes amb menys pes de les contrarell­otges dels últims 50 anys i precisamen­t això la converteix en una ronda llaminera per a molts, totalment oberta, amb un pronòstic incert, on abans d’arrencar hi ha un veritable exèrcit d’aspirants que també es beneficien de l’absència de Pogacar i Roglic. Els dos eslovens han decidit citar-se aquest any primer al juliol al Tour i després a l’agost a la Vuelta. I han deixat el Giro per a la resta, que s’han llançat famolencs a intentar enfundar-se la maglia rosa.

Per si no n’hi hagués prou, tampoc no serà a la gran partenza des de la capital d’Hongria Egan Bernal, el guanyador del 2021, que ja és a Europa per entrenarse després del greu accident a Colòmbia al principi d’any.

Per tot això, Mikel Landa sent que està davant la seva gran oportunita­t. Sí, segur que heu llegit abans el mateix i no ha acabat mai bé. No és la primera vegada que el ciclista basc, que ja té 32 anys, s’il·lusiona i acaba amb el seu orgull macat, i de vegades també el cos. Però així és la seva manera de córrer.

Itàlia és especial per a ell. Al Giro va néixer el landisme, el corrent que li dona suport quan ataca i quan es queda. Va ser el 2015, quan va guanyar dues etapes seguides, a Madonna di Campligio i a Aprica, després de passar pel Mortirolo. Landa pensava que podia competir amb Contador, però a l’equip el van obligar a treballar per a Aru, que corria a casa.

Han passat gairebé set anys i aquest continua sent el seu únic podi en una gran. Després hi ha hagut diverses decepcions, eleccions errònies d’equip i caigudes... i Landa continua aixecant passions quan s’agafa sota del manillar en unes rampes. Per si no n’hi hagués prou, el dimarts 24 es torna a arribar a Aprica, després de pujar el temible Mortirolo i el Valico de Santa Cristina, on va tenir la desinflada Indurain el 1994, perseguint Berzin i Pantani.

Landa, ànima lliure, escalador irredempt, admirador de Pantani, estarà ben envoltat al Bahrain per Pello Bilbao, Poels i Buitrago. Serà un dels equips més potents juntament amb el Bora de Kelderman. Així i tot, el basc està un esglaó per sota de Richard Carapaz (Ineos) i Simon Yates (BikeExchan­ge), dos ciclistes que ja saben què és guanyar una gran. En canvi, a João Almeida (UAE) i Tom Dumoulin (Jumbo), grans rodadors, els perjudica el recorregut sense cronos llargues. I els veterans Nibali (Astanà) i Alejandro Valverde (Movistar) seran tapats amb Superman López i Iván Sosa, respectiva­ment, com a segones espases en les moltes etapes de muntanya, començant per l’Etna i el Blockhaus la primera setmana, passant per Cogne la segona setmana i acabant amb un final de festa al Monte Rovere, el Kolovrat i el Pordoi i la Marmolada abans de la crono de Verona. ●

Als 32 anys el ciclista basc, ben acompanyat, sent que està davant la seva millor oportunita­t

És la gran volta de tres setmanes amb menys pes de les contrarell­otges dels últims 50 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain