La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calviño assegura que Espanya ja ha deixat enrere el pic més alt de la inflació

-

Nadia Calviño, vicepresid­enta primera del Govern central i ministra d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, va donar esperança ahir als empresaris reunits a les jornades del Cercle d’Economia sobre el final de la brutal escalada dels preus a Espanya i a Europa: “Tot apunta que ja hem deixat enrere al març el pic de la inflació i que a la segona part de l’any s’alentirà per baixar a l’entorn d’un 2% l’any vinent”, va assegurar. Els preus van avançar al març a un ritme d’un 9,8% en taxa interanual, una taxa que es va moderar lleugerame­nt fins a un 8,4% a l’abril, segons les dades provisiona­ls de l’INE.

Amb tot, Calviño va fer una crida a la prudència, ja que va admetre que hi ha factors externs –fonamental­ment, l’evolució de la guerra i les decisions que s’adoptin sobre les sancions a Rússia– que poden alterar l’escenari descrit. “És clar que hi ha una alta incertesa perquè els factors subjacents a l’alça de preus continuen, són globals i no depenen d’una o altra mesura a escala nacional”, va recordar la ministra. Calviño va concloure la seva anàlisi sobre aquesta qüestió garantint el compromís del Govern espanyol en la lluita per controlar els preus: “És una preocupaci­ó que ens ocupa i que hem d’aturar com més aviat millor”.

En aquest sentit, es va mostrar convençuda que l’acord amb Portugal per desacoblar els preus majoristes del mercat ibèric d’electricit­at ajudarà a baixar l’IPC, que en el cas espanyol té actualment un diferencia­l del voltant d’un punt amb la mitjana de l’eurozona.

Les incerteses encara són molt elevades i, per aquesta raó, el Govern central està abordant la política econòmica sobre la base de la màxima prudència, atenent la responsabi­litat fiscal, la justícia social i les reformes estructura­ls de cara al futur, va continuar Calviño. La ministra també va recordar que, gràcies al pla de recuperaci­ó, l’arribada dels fons Next

 ?? ?? El Rei va assistir ahir per segon any consecutiu a les jornades del Cercle d’Economia
El Rei va assistir ahir per segon any consecutiu a les jornades del Cercle d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain