La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moviments tectònics

- Josep Oliver Alonso

l Tresor Públic espanyol va subhastar ahir bons 5 anys a un tipus d’interès d’un 1,407% (superior a un 0,597% de l’última emissió) i obligacion­s a 7 anys a un 1,706% (davant un 1,245% anterior) i a 50 anys (rendiment de 2,889%, gairebé el doble del previ 1,458%). La rendibilit­at del deute, doncs, comença a crepitar, tot i que de moment, i atesa l’estructura de venciments, l’impacte serà modest: entre el 2013 i març del 2022, la vida mitjana ha augmentat (de 6,2 a 8,07 anys), mentre que ha baixat el cost mitjà (d’un 3,730% a un 1,542%).

Però no és només aquí on els tipus s’enfilen. El rendiment del deute alemany a 10 anys ha superat un 1% per primera vegada des del 2015, amb l’anticipaci­ó del final de les compres del BCE i les pujades de tipus que començarie­n al juliol. Al sud, a Itàlia el cost de les obligacion­s a 10 anys ha tornat a gairebé un 3%, i Espanya encara continuem en l’entorn d’un 2%: és el que té un deute públic espanyol d’un 120% del PIB, mentre que a Itàlia se situa en un 160%.

Cal preocupar-se? Per descomptat, i això sigui quin sigui l’escenari que esperem. Amb la guerra i les tensions als mercats d’energia, un xoc inflaciona­ri persistent és més que probable: el petroli i el gas que Europa no compri a Rússia haurà de sortir d’altres llocs, amb l’elevació de la demanda i la pressió a l’alça dels seus preus. En aquest context, no sorprèn que aquesta setmana tant el Banc d’Anglaterra com la Fed hagin apujat tipus: mig punt als EUA. Potser Kenneth Rogoff, ex economista en cap de l’FMI i professor a Harvard, tingui raó quan postula que, per a jugular la inflació, la Fed haurà de continuar pujantlos més enllà d’un 3%, cap a un 4% o un 5%.

Un altre escenari probable és el d’estagflaci­ó, tot i que les seves pujades del preu dels diners també serien inevitable­s. Només si hi predominés estrictame­nt l’efecte recessiu de la guerra (com suggereixe­n les contraccio­ns de les vendes al detall a l’eurozona), ens deslliurar­íem d’una brusca pujada dels tipus, però a costa que el conflicte faci la feina de frenada que hauria de fer el BCE.

Sigui quin sigui l’escenari que ens espera, el temps dels diners barats i abundants està a les acaballes, tot i que el BCE podria instrument­ar un altre programa extraordin­ari de compra de deute per evitar que les primes de risc es disparin en excés. Però fins i tot en aquesta hipòtesi cal començar a pensar que aquesta situació no pot perllongar-se gaire: hi és en joc l’estabilita­t financera. Perquè, dolent si el BCE acaba japonitzan­t els mercats d’actius de l’eurozona, amb la puja

El temps del diners barats i abundants estan a les acaballes

da encara més el pes de les compres d’actius en el seu balanç; però dolent també (pitjor?), si decideix donar per acabada aquella fase d’adquisicio­ns, insòlita en la moderna història de la banca central. Tant en una situació com en una altra, ens enfrontem a moviments tectònics amb un impacte que ningú no coneix.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain