La Vanguardia (Català-1ª edició)

Galán anomena “ximples” els clients de la tarifa regulada de la llum

- NEUS NAVARRO

El grup Seat-Volkswagen va presentar ahir des de Sagunt (València) la primera gigafactor­ia de bateries per a automòbils d’Espanya. El projecte de la multinacio­nal alemanya –que s’ha emportat València després d’imposar-se a Catalunya, Aragó i Extremadur­a– forma part d’un enorme paquet d’inversions que finalment s’elevarà a 10.000 milions d’euros per a la transició al cotxe elèctric, va explicar el president del Grup Volkswagen, Herbert Diess. D’aquesta quantitat, uns 3.000 milions aniran a Sagunt, 3.000 més a les plantes del grup a Navarra i Martorell, mentre que la resta seran aportacion­s dels seus socis al projecte.

La de Sagunt és “la inversió industrial més gran en la història d’Espanya”, va ressaltar Diess, que va explicar que “el Perte és una oportunita­t històrica”, i va mantenir que la mobilitat de milions d’europeus “ha de ser neutra per aturar l’escalfamen­t global”. Perquè de transforma­ció del model energètic parla aquest projecte, que aspira a remodelar la indústria valenciana. És el “deute moral” que se salda, en paraules del president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, amb la localitat de Sagunt, històrica pels seus desaparegu­ts Alts Forns.

La gigafactor­ia, que ocuparà 200 hectàrees, serà el centre de producció de les bateries per als

Era un diàleg distès, previ ■ a la firma d’un acord estratègic entre el president del Grup Volkswagen, Herbert Diess, i el d’Iberdrola, Ignacio Galán, i va acabar captant tota l’atenció. Amb presència de públic i mitjans de comunicaci­ó, quan li van preguntar pel subministr­ament d’energia a la planta, Diess va assenyalar que a València fa molt de sol i va comentar que l’hora de quilowatt es ven al voltant de dos cèntims l’hora.

En aquell moment, el president d’Iberdrola va interrompr­e Diess per fer un parèntesi i afirmar: “Un 80% dels espanyols no paguen el preu del pool i un 80% estan pagant menys preu que el 2018 perquè han abaixat els impostos”. Aquesta afirmació va provocar aplaudimen­ts entre els assistents, però Galán va afegir: “Només els ximples que continuen amb la tarifa regulada marcada pel Govern paguen aquest preu”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain