La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia europea resol contra els inversors del Popular davant del Santander

La sentència considera que l’estabilita­t financera està per sobre dels inversors

-

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va rebutjar ahir definitiva­ment la possibilit­at que els accioniste­s de l’extint Banco Popular puguin reclamar al Santander, entitat que el va absorbir després d’una compra simbòlica per un euro el juny del 2017.

Cinc anys després que en una nit d’infart la Junta Única de Resolució (JUR) acceptés l’adquisició del Banco Popular –llavors pràcticame­nt en fallida– es resol una de les qüestions més difícils. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictamina que, en virtut de la directiva de reestructu­ració i resolució, són els accioniste­s, seguits pels creditors, que han de suportar prioritàri­ament les pèrdues sofertes després d’una resolució. Partint d’aquest criteri, els contribuen­ts tampoc no han de pagar en cas que un banc caigui.

En la decisió, la legislació europea no permet que l’entitat emissora o la seva successora (en aquest cas, el Santander) estigui obligada a restituir el contravalo­r de les seves accions ni a abonar interessos per la declaració de la nul·litat del contracte de subscripci­ó.

A més, la interlocut­òria també insisteix que en cas d’amortitzac­ió total o de cancel·lació de les accions, com va ser el cas del Popular, el valor d’aquestes accions “es redueix a zero”, de manera que els titulars perden la condició d’accioniste­s abans de la venda al Santander, de manera que no poden exigir responsabi­litats. “Qualssevol de les obligacion­s o reclamacio­ns derivades que no hagin vençut en el moment de la resolució es considerar­an alliberade­s a tots els efectes”, recalca la sentència.

La justícia europea recorda que “garantir l’estabilita­t del sistema bancari i financer i evitar un risc sistèmic són objectius d’interès general perseguits per la Unió”, i tot i que admet que s’ha d’assegurar “una protecció forta i coherent dels inversors” no es pot considerar que aquesta “prevalgui” sobre tota l’estabilita­t del sistema financer. Així doncs, conclou que garantir aquesta estabilita­t està per sobre del dret dels accioniste­s.

La sentència té lloc després que el 2018 dos accioniste­s demandessi­n el Santander (arran de la compra del Popular) i sol·licitessin l’anul·lació del contracte de subscripci­ó (del 2016, un any abans de la seva adquisició), ja que consideren que el fullet d’emissió contenia informació incompleta o bé amagava informació sobre la veritable situació financera de l’entitat.

Llavors el tribunal de primera instància els va donar la raó, però el Santander va recórrer davant l’Audiència Provincial d’A

Coruña, que va interposar una qüestió prejudicia­l davant Luxemburg.

Ara, aquest tribunal dona la raó al Santander, i recorda que la legislació europea sobre resolucion­s bancàries es du a terme en “situacions de màxima urgència” en entitats i empreses “inviables, o amb probabilit­at de ser-ho”. Pels jutges, indemnitza­r els creditors “qüestionar­ia tota la valoració en què es basa la decisió de la resolució”.

No obstant això, en la sentència es recorda que el dret europeu preveu una salvaguard­a que permet a accioniste­s i creditors afectats per una resolució que, si demostren que van patir més pèrdues amb aquesta resolució que si hagués estat per via ordinària, poden reclamar la devolució de la diferència.

El Tribunal Suprem espanyol havia deixat en suspens els recursos presentats pels accioniste­s del Popular fins a conèixer aquesta sentència definitiva. En total, es calcula que s’han obert unes 17.000 causes amb motiu de la resolució del Popular. ●

La controvèrs­ia neix després de l’absorció del Popular per part del Santander l’any 2017

 ?? EsEERT GEe / REUTERS ?? Un caixer del llavors Banco Popular al costat d’un del Santander
EsEERT GEe / REUTERS Un caixer del llavors Banco Popular al costat d’un del Santander

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain