La Vanguardia (Català-1ª edició)

Meta Engineerin­g adquireix la madrilenya Izharia

L’enginyera preveu arribar a una facturació de 30 milions

-

La firma catalana d’enginyeria Meta Engineerin­g va anunciar ahir l’adquisició de la madrilenya Izharia Ingenería, controlada fins ara per Isabel López i Arturo Rodríguez. L’operació, amb preu confidenci­al, preveu la compra d’un 67% de les participac­ions enguany i del 33% restant, en un termini màxim de tres anys.

Enric Font, conseller delegat de la firma barcelonin­a, comenta que l’adquisició respon a la voluntat de potenciar els projectes basats en energies renovables, sector en què Izharia té una llarga experiènci­a. “Després de l’operació, volem mantenir la seva autonomia: conservare­m la marca i integrarem els 80 treballado­rs, que continuara­n capitaneja­ts per Isabel López”, comenta el directiu.

Meta Engineerin­g obre així una nova etapa en la seva història, que va començar l’any 1979 sota el nom de la marca Auding a Esplugues de Llobregat.

L’empresa aviat es va posicionar com una firma de referència en obra civil i urbanisme. Al llarg de la seva història, ha dissenyat i supervisat la construcci­ó de carreteres, línies ferroviàri­es i aeroports. Font destaca especialme­nt projectes a la línia 9 del metro de Barcelona, l’aeroport del Prat, diferents línies de l’AVE, el túnel de Bracons o el canal SegarraGar­rigues.

La companyia va ser fundada per un grup d’enginyers de Barcelona i estava controlada per les famílies Morera i Alonso, que l’any 2008 van cedir el control a la gestora de fons Suma Capital. Un any més tard, aquesta gestora va impulsar l’adquisició de la firma madrilenya Intraesa i arran d’aquesta operació, Auding es va passar a dir Auding Intraesa. “Vam aconseguir internacio­nalitzar les operacions amb projectes a Llatinoamè­rica, en països com Mèxic, el Brasil, Panamà o Colòmbia”, destaca Enrique Tombas, soci de Suma Capital i actual president de l’enginyera.

Suma Capital es va desvincula­r de Meta l’any 2019 i, al seu lloc, hi va entrar un grup d’inversors, com Nicolás Guerrero i Gemma Molina (entre d’altres), agrupats sota el paraigua d’Haxdel Invest. Enrique Tombas i David Arroyo, de Suma Capital, van continuar com a assessors al consell. Amb el canvi de propietat, l’empresa també va canviar de nom i es va passar a dir Meta Engineerin­g.

En l’actualitat, la firma ocupa unes 260 persones. Segons Font, l’any 2021 va arribar a una facturació de 23,4 milions d’euros (un 50% exportacio­ns) i va registrar un Ebitda (benefici brut) d’un 11%. Amb l’adquisició d’Izharia, Meta preveu assolir aquest any una facturació conjunta de 30 milions. ●

L’empresa, antiga Auding, ha liderat projectes d’obra civil i infraestru­ctures de transport com l’L9

 ?? ME ?? Isabel López i Enric Font, consellers delegats d’Izharia i Meta, respectiva­ment
ME Isabel López i Enric Font, consellers delegats d’Izharia i Meta, respectiva­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain