La Vanguardia (Català-1ª edició)

El coratge de saber parar

- Jordi Juan Director

S’ha de ser molt valent per sortir al fòrum públic i reconèixer davant de tothom que no pots continuar el ritme boig de vida que portes i que t’estimes més redirigir els passos d’una altra manera. L’exigència d’una societat en què es prioritza, tant sí com no, el triomf porta a viure situacions d’ansietat que s’anteposen a la lliure decisió de fer no el que tothom espera de tu, sinó fer el que realment un té ganes de fer.

És per això que cal elogiar el pas que va fer ahir Elsa Artadi, que va decidir deixar no només la batalla per l’alcaldia de Barcelona, sinó també tots els seus càrrecs de representa­ció al municipi i al seu partit, Junts. “No puc més, no tinc energia per continuar”, va explicar ahir amb veu entretalla­da per l’emoció.

Quantes persones en una situació semblant no tenen prou coratge per renunciar a una determinad­a presència pública, al lluïment d’un alt càrrec o, fins i tot, a les satisfacci­ons d’un bon salari, per la por que se’ls pugui considerar que han fracassat en el competitiu món laboral. El que sol passar és el contrari, dirigents cremats i cansats que no s’adonen de la seva situació i que s’esforcen a prosseguir en els seus càrrecs malgrat el patiment que els costa a ells i a qui els envolten.

Artadi se’n va sense fer soroll i sense criticar ningú. Una cosa inaudita. Les raons íntimes de la decisió només les coneix ella i qualsevol especulaci­ó és gratuïta. Ara hi haurà qui recordarà la famosa síndrome del burn-out, també coneguda com la del treballado­r cremat, que fa referència a la cronificac­ió de l’estrès laboral, que es manifesta en un estat d’esgotament físic i mental. Però això és secundari. El que crida l’atenció és que un personatge públic baixi així del tren de la política, sense que hi hagi causa de derrota electoral o algun conflicte relacionat amb la seva activitat. Simplement, perquè creu que en la vida hi ha altres prioritats que són més importants que continuar l’estressant ritme de l’activitat política. No tot es redueix a fama, poder i diners.

Elsa Artadi ha triat pau i estabilita­t emocional. Bravo pel pas.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain