La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seriós avís als conservado­rs

El Sinn Féin és el partit més votat per a l’Assemblea d’Irlanda del Nord

- RAFAEL RAMOS

Unes eleccions municipals no són la batalla de Lepant ni la de Trafalgar ni la de la badia d’Aboukir. No decidiran la guerra. Tot i així, la flota dels conservado­rs britànics ha quedat molt tocada, després de perdre diverses fragates, creuers i destructor­s. I sobretot tres portaavion­s, l’HMS Westminste­r, l’HMS Wandsworth i l’HMS Barnet, ajuntament­s emblemàtic­s de l’àrea metropolit­ana de Londres.

Unes municipals són unes municipals, i no sempre un barem fiable del que passarà a les següents generals. Però en el gran ordre de l’univers polític, els laboristes tenen raons per estar esperançat­s i contents, els conservado­rs seriosamen­t amoïnats –per bé que encara no desesperat­s–, i Boris Johnson per incrementa­r la seva paranoia, veure ombres i enemics per tot arreu, i trucar al LAPD (policia) de Los Angeles i encarregar l’armilla antibales més efectiva.

Ni els almiralls de l’Armada tory ni encara menys els mariners (uns quants centenars de regidors es van ofegar a Anglaterra, Gal·les i Escòcia) poden estar contents. El Labour va obtenir un 35% dels vots, els conservado­rs un 30% i els liberals demòcrates un 19%. Si haguessin estat unes eleccions generals i la gent hagués votat igual (que és suposar molt), la Gran Bretanya estaria abocada a un govern de coalició de centreesqu­erra encapçalat pel líder laborista Keir Starmer.

“Ha estat un dia difícil”, va admetre Johnson, que després dels resultats ha doblat el sou de la seva guàrdia pretoriana preveient un possible nou intent del grup parlamenta­ri tory de desfer-se d’ell (cosa gens fàcil). Diferents diputats van demanar el seu cap tot just es van saber els resultats, temorosos de perdre l’escó. Un va dir que l’argument que cal estabilita­t enmig de la guerra d’Ucraïna ja no serveix.

Però Johnson té almenys tantes vides polítiques com el Reial Madrid vides futbolísti­ques a la Champions, i, si també sobreviu a aquesta patacada electoral, serà perquè els antics votants laboristes (conservado­rs socials antiimmigr­ació que volen un Estat gran que doni ajuts i inverteixi en infraestru­ctures) no li han girat l’esquena del tot. En l’anomenada muralla vermella del nord d’Anglaterra, víctima de la desindustr­ialització, els tories van perdre algun punt respecte a les generals del 2019, i amb el mateix resultat cedirien alguns dels escons que llavors els van donar la majoria, però en salvarien molts.

L’hecatombe va passar al Gran Londres, d’on han estat pràcticame­nt esborrats del mapa, i ja només controlen cinc dels seus trenta-dos ajuntament­s. Wandsworth, bastió del neoliberal­isme i que Margaret Thatcher deia que era el seu preferit, enfonsat. Westminste­r, símbol dels diners i la classe, amb els impostos municipals més baixos del país, enfonsat. Tots dos havien estat tories des que havien estat creats, i se n’han anat al fons del mar.

Però els problemes polítics per a Johnson no s’acaben a Anglaterra, perquè a l’altra banda del mar d’Irlanda, a l’Ulster, el Sinn Féin (antic braç polític de l’IRA) va ser el partit més votat i, segons

Si els resultats d’ahir es repetissin a les generals, el Labour encapçalar­ia un govern de coalició

Retrets a Johnson després de la desfeta a Londres i la pèrdua de l’Ajuntament icònic de Westminste­r

les projeccion­s –té un complex sistema electoral proporcion­al de vot múltiple transferib­le– anava pel camí d’obtenir el màxim nombre d’escons a l’Assemblea Autònoma. Això no ha passat mai i seria una revolució en un territori creat després de la partició amb la finalitat que els protestant­s i unionistes siguin majoria.

A banda de la crisi política (descontent­ament dels conservado­rs per la desfeta a les municipals), a Johnson se li afegeix la perspectiv­a d’una crisi constituci­onal, ja que el Partit Unionista Democràtic (DUP) ja ha dit que no acceptarà el càrrec de segona fila en una administra­ció encapçalad­a pels “fills de l’IRA”, no en formarà part i farà caure les institucio­ns autonòmiqu­es perquè la província sigui dirigida des de Londres. I probableme­nt també li arribarà una altra crisi europea i amb els Estats Units si respon al nou mapa electoral a l’Ulster trencant els acords comercials del Brexit, com es planteja.

El Brexit, la majoria absoluta de Johnson el 2019, ara el resultat de les municipals... Tot apunta en una mateixa direcció, que és la fractura com més va més gran del país en dos blocs. D’una banda, el Londres cosmopolit­a i el sud ric, els intel·lectuals, els estudiants, les classes mitjanes-altes, els profession­als liberals, els conservado­rs moderats. De l’altra, el nord deprimit, els votants sense estudis universita­ris, irritats amb els polítics convencion­als, que ja van votar contra Europa i podrien votar per un Trump britànic. ■

 ?? L ?? Boris Johnson ahir disposat a pintar amb unes nenes en una llar d’infants de South Ruislip, a Londres
L Boris Johnson ahir disposat a pintar amb unes nenes en una llar d’infants de South Ruislip, a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain