La Vanguardia (Català-1ª edició)

Explosió amb 9 morts en un hotel de l’Havana

Una fuita de gas sembla la causa més probable de l’esclat al cèntric Saratoga, que era tancat i en preparatiu­s per reobrir

- Washington. Correspons­al

Almenys nou persones van morir, 40 van resultar ferides i 13 més estaven ahir a la nit desaparegu­des després de l’explosió que va destruir parcialmen­t el cèntric hotel Saratoga de l’Havana, que fins al 2020 dirigia el català Antonio Sabaté i des d’aleshores estava tancat arran de la pandèmia, segons el mateix exdirector va comentar a La Vanguardia. Els mitjans oficials van citar una fuita de gas com a causa més probable de l’esclat a l’immoble, situat al centre de la ciutat i a escassos metres del Capitoli.

“No ha estat una bomba ni un atemptat, és un lamentable accident”, va assegurar el president Miguel Díaz-Canel al seu compte de Twitter, el canal informatiu que, paradoxalm­ent en un país amb fortes restriccio­ns a la navegació per internet, es va fer servir com a principal font autoritzad­a de dades sobre el fet.

L’ensorramen­t de bona part de la imponent construcci­ó en ple passeig del Prado havà va deixar sepultades més d’una dotzena de víctimes. Els treballs per intentar rescatar-les es preveien complicats.

Els nens d’una escola pròxima van ser allunyats de la zona i estaven sans i estalvis, segons van assenyalar fonts del Partit Comunista de Cuba.

Tal com va indicar el dirigent local del centre històric de la ciutat, Alexis Costa Silva, l’accident va sobrevenir quan s’estava canviant una bombona de gas líquid. El cuiner va sentir olor de gas i va descobrir una esquerda a la canonada, cosa que va provocar l’explosió. Des d’altres mitjans oficialist­es, com el que fa servir l’usuari de Twitter @GuerreroCu­bano2, l’explosió es va vincular, no obstant això, a “un tràfec de gas liquat des d’un camió”.

El mateix informador va indicar que d’entrada els operaris es van concentrar en l’evacuació de persones a les proximitat­s de l’hotel “com a mesura preventiva fins a acabar l’extracció de la bala de gas que és a sota la runa”. Un altre motiu de preocupaci­ó era el perill d’ensorramen­t de l’estructura que havia quedat dreta. Tal com va informar telefònica­ment a aquest diari el que va ser l’últim director de l’establimen­t abans de la pandèmia, Antonio Sabaté, l’hotel tenia 180 treballado­rs, dels quals en l’actualitat només un petit equip continuava en actiu per ocuparse del mantenimen­t i la seguretat de l’edifici.

En el moment del sinistre hi havia diversos treballado­rs, així com un grup de directius que estaven reunits, va indicar per la seva part el delegat del grup turístic públic Gaviota a l’oest de l’illa, Roberto Enrique Calzadilla. El gestor va afegir que estaven posant l’establimen­t a punt per reobrir-lo.

El Saratoga, de cinc estrelles i amb preus pròxims als 280 dòlars la nit, rebia nombroses visites d’hostes nord-americans, va indicar Sabaté. Tenia 96 habitacion­s, dos restaurant­s i una piscina al terrat.

La informació sobre les possibles causes i conseqüènc­ies de la desgràcia aviat va començar a combinar-se amb crides a la cooperació, exaltacion­s del suport ciutadà i requerimen­ts a la premsa estrangera perquè no distorsion­és els fets: “Jo, el Guerrero cubà, un patriota que estima els seus, exigeixo als mitjans internacio­nals tractar el tema amb afecció a la veritat. Respecteu del dolor de les famílies”, va escriure l’informador oficial més destacat del dia.

L’explosió es va registrar a les 10.50 h del matí a l’Havana, les 16.50 h de la tarda a Espanya, i l’acte va ocasionar l’enderrocam­ent d’una porció de l’edifici i el desprenime­nt de la façana de tres de les seves sis plantes.

Sobre la vorera hi va caure una pluja de runa que va arribar a superar l’alçada d’una persona, segons va descriure l’agència Efe. La runa també va cobrir el camió cisterna de què s’hauria estat descarrega­nt gas a l’hotel i va poder ser l’origen de la deflagraci­ó. Aquesta va donar lloc a un incendi que va provocar una gran columna de fum blanc.

Díaz-Canel va acudir al lloc juntament amb el primer ministre, Manuel Marrero, i el líder del Parlament, Esteban Lazo. ●

L’hotel estava a càrrec del gestor català Antonio Sabaté, que dirigia una plantilla de 180 treballado­rs

 ?? ERNES O MAS RASCUSA / EFE ?? L’explosió va ocasionar l’enderrocam­ent de bona part de l’edifici
ERNES O MAS RASCUSA / EFE L’explosió va ocasionar l’enderrocam­ent de bona part de l’edifici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain