La Vanguardia (Català-1ª edició)

Evacuats 48 civils, incloent-hi diversos nens, de l’acereria Azovstal

-

Tres autobusos amb 12, 13 i 23 civils, inclòs un nombre indetermin­at de nens, van ser evacuats ahir dels soterranis de l’acereria Azovstal, a Mariúpol, i portats a Bezímenne, localitat sota control de les tropes russes, van confirmar fonts tant russes com ucraïneses. Ahir a la nit s’esperava un quart autobús abans del tancament del corredor humanitari a les nou de la nit, hora local, però finalment no va sortir. Les evacuacion­s continuara­n aquest matí, segons la vice primera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk.

Es tractava de la tercera fase de l’operació conjunta d’evacuació de civils per part de les Nacions Unides i el Comitè Internacio­nal de la Creu Roja, que han rescatat gairebé 500 persones de l’acereria Azovstal i de la ciutat de Mariúpol i voltants. Es creu que a Azovstal hi quedaven uns 200 civils, fins a la sortida de 48 ahir.

El portaveu de l’ONU, Stephane Dujarric, va dir que “estem en una fase extremadam­ent delicada d’aquesta operació, en què treballem en estreta col·laboració amb les autoritats ucraïneses i russes. Dujarric no va voler donar detalls “per la seguretat dels que proven de sortir i la del nostre personal”.

A començamen­ts de setmana, uns 100 evacuats a Bezímenne hi van romandre un dia abans de ser traslladat­s, la majoria a la ciutat de Zaporíjia, tot i que alguns van optar per viatjar a territori segur controlat pels russos.

Rússia manté que no ha començat l’assalt a la planta siderúrgic­a, suspès indefinida­ment, i es limita a atacar les posicions dels ucraïnesos, que intenten guanyar terreny mentre aprofiten l’evacuació de civils. La brigada Azov va acusar les forces russes d’arribar amb un projectil antitanc a un automòbil. “Com a resultat, un combatent va morir i sis van ser ferits”. ●

Rússia manté que no ha començat l’assalt a la planta siderúrgic­a i l’evacuació continuarà avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain