La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rull i la cel·la 61

L’exconselle­r presentarà un programa d’entreviste­s a presos

- I. PARDO TORREGROSA

Josep Rull presentarà un programa d’entreviste­s en què tornarà a la presó de Lledoners. Cel·la 61, per la cel·la que tenia al centre penitencia­ri del Bages, i que s’estrenarà dimarts de la setmana vinent a 8TV.

L’exconselle­r de Territori i Sostenibil­itat, que va estar empresonat un mes el 2017 i després des del març del 2018 fins al juny del 2021, conversarà amb expresidia­ris, amb presos comuns –dos que encara compleixen condemna– i també amb alguns dels dirigents polítics que van ser condemnats pel procés: Carme Forcadell i Jordi Turull.

Aquest últim va ser el seu company de cel·la i amb qui va compartir més vivències a la presó. Per la seva banda, Forcadell ha viscut una experiènci­a diferent de la d’ells, ja que ha estat en dues presons de dones i en dos mòduls de dones de presons d’homes, on les situacions no tenen res a veure. A tots dos els entrevista a la Model. Altres entreviste­s seran al lloc habitual de residència dels protagonis­tes o a les presons on han complert condemna.

Amb aquest programa, Rull prova d’“obrir una mica les presons” a la societat i defensa la premissa que rere les reixes hi ha “tones d’humanitat”, i que quan passes per la presó “es trenquen els prejudicis, els clixés i les aparences”.

Als centres penitencia­ris, explica, van compartir experiènci­es amb gent de tota mena, amb empresaris, amb gent jove, amb gent gran... que paguen pels “errors” comesos. “Hi ha gent amb vides de merda” i això no es veu, destaca.

A Cel·la 61 hi haurà deu entreviste­s: sis a presos comuns, dues a dirigents polítics i dues més a funcionari­s, a un uniformat i a un encarregat de les activitats culturals, com ara el teatre, que a la presó, assenyala l’exconselle­r, és molt útil. “Ajuda a recuperar l’autoestima”, afirma. “La idea és posar rostre humà a la presó i explicar com s’hi viu”, resumeix Rull. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain