La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobades i desacords al Cercle

-

Ha estat un gran encert del Cercle d’Economia concedir el premi a la construcci­ó europea a Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea. És un guardó que està plenament justificat per l’enorme i eficaç tasca que ella fa per reforçar la unitat europea en la resposta als difícils desafiamen­ts que s’han d’afrontar. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que va clausurar a Barcelona les jornades anuals d’aquesta entitat, va tenir grans paraules d’elogi i gratitud per la feina immensa que va dur a terme durant la pandèmia i també per la que ara lidera davant els reptes de la guerra de Putin a Ucraïna.

La presència de Von der Leyen a Barcelona al costat del president del Govern central, les autoritats catalanes i els principals empresaris del país ha estat, sens dubte, una de les grans trobades que ha propiciat el Cercle d’Economia aquest any.

Una altra trobada destacada, breu però important, ha estat la de Sánchez amb el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, en uns moments de forta tensió per la desconfian­ça creada arran de l’espionatge dels mòbils d’independen­tistes amb Pegasus. La voluntat expressada per tots dos és la d’intentar tornar a reconduir el diàleg malgrat les dificultat­s creades. Això seria, també, una resposta a la petició del Cercle perquè ho aconseguei­xin pel bé del país.

També hi ha hagut, però, importants desacords, com el rebuig del president Aragonès i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’ampliació de l’aeroport, que el món empresaria­l considera que és una infraestru­ctura estratègic­a per a Catalunya. En canvi, s’ha ratificat la voluntat de reforçar la col·laboració público-privada per al desenvolup­ament de la Copa de l’Amèrica a Barcelona.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, així mateix, va confirmar en les jornades del Cercle d’Economia el desacord amb els sindicats per a la negociació d’un acord salarial. Els empresaris prefereixe­n afrontar l’eventual conflictiv­itat que es pugui produir abans que cedir en l’acceptació de clàusules de revaloritz­ació salarial vinculades a l’evolució de l’IPC, ja que això podria enquistar la inflació al país.

Les jornades del Cercle d’Economia d’enguany han estat les de la trobada col·lectiva amb l’esperança de poder superar les dificultat­s que encara s’arrossegue­n de l’impacte de la pandèmia, les derivades dels talls de subministr­aments i les greus conseqüènc­ies que ocasiona la guerra de Putin a Ucraïna, en el marc d’una gran incertesa global. La recepta: unitat i col·laboració entre tots. ●

El premi a la Construcci­ó Europea a Ursula von der Leyen ha estat un gran encert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain