La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya i l’efecte Europa

- José María Lassalle

L’estabilita­t d’Espanya i, fins i tot, la seva supervivèn­cia enmig de la jungla geopolític­a cap a la qual evoluciona la globalitza­ció serien impossible­s en aquests moments sense comptar amb Europa. Gràcies a ella disposem d’una xarxa de seguretat política, econòmica i institucio­nal que ens permet afrontar la complexita­t d’un món que esdevé cada vegada més hostil. No només per a la vigència de la democràcia liberal, sinó per garantir les bases de la prosperita­t que la sustenta.

Sorprèn que la nostra política no se n’adoni. Com tampoc no ho fa la societat espanyola, que no és conscient del pes real que aporta Europa al mantenimen­t de la nostra pau social. L’efecte Europa sempre ha estat important des de la transició. Però ho és molt més ara. Especialme­nt d’ençà que va prosperar la moció de censura que va donar el govern d’Espanya a Pedro Sánchez amb tan sols 85 diputats socialiste­s. Des d’aleshores, no es pot entendre l’estabilita­t del nostre país sense el factor europeu. Ho vam veure durant la pandèmia i la política europea de vacunes, però també amb la gestió de la crisi econòmica i l’obtenció dels fons de recuperaci­ó Next Generation. De fet, a mesura que la política espanyola s’ha polaritzat en els debats socials per l’augment del pes de les forces radicals i ortodoxes, a la pràctica ha funcionat discretame­nt un contrapès moderador que, des d’Europa, ha afavorit l’èxit de les iniciative­s que han contribuït a garantir la nostra estabilita­t.

Gràcies a aquest efecte, estem salvant el nostre país de si mateix, dels seus mals humors i problemes endèmics. Aquesta circumstàn­cia delata subtilment una estratègia europea que no s’ha explicitat mai, però que ha fet possible que la pau social es mantingui al nostre país, encara que agafada amb pinces. Per això, ara, quan Europa necessita que tots ens alineem amb ella contra l’amenaça russa desfermada amb la guerra a Ucraïna, no podem fallar-li. Encara més quan aquesta conflagrac­ió descobreix tràgicamen­t que ens enfrontem a un escenari farcit d’insegureta­ts globals que ens sotmet com a país a un escac permanent. Per evitar-ho ens falten capacitats en solitari a l’hora d’abordar-ne la gestió amb èxit. Una falta d’autonomia que és conseqüènc­ia de dos factors: d’una banda, l’envergadur­a descomunal de les amenaces, i, de l’altra, les debilitats estructura­ls innates a la realitat espanyola i que entorpeixe­n i dificulten la nostra capacitat de resposta.

Per tant, sense Europa, estaríem exposats en aquests moments al risc d’un escac i mat. Entre altres coses per una problemàti­ca que, ara com ara, som incapaços de neutralitz­ar perquè està arrelada políticame­nt en el sentiment caïnita que Goya va plasmar tan bé a Duelo a garrotazos. La tesi no és nova. Va aflorar en els debats regeneraci­onistes, encara que també va ser resolta per un Ortega clarividen­t que va afirmar que Espanya era el problema però “Europa la solució”. Un segle després, la reflexió orteguiana continua vigent, doncs: algú s’imagina com serien les coses si no tinguéssim Europa com a reassegura­nça? No és ella realment la que evita que s’aguditzin els problemes nacionals amb què convivim diàriament?

Aquesta circumstàn­cia ens obliga a pensar el nostre present nacional en una clau més europea que mai. Això exigeix que els dos partits d’Estat que té el nostre país estiguin a l’altura de les circumstàn­cies i compleixin tots dos amb Europa. Sense matisos ni ambigüitat­s i, menys encara, sense tacticisme­s ni demagògia. La guerra d’Ucraïna és la prova definitiva de la sinceritat de qualsevol compromís amb Europa. No només pel perill que comporta per a la continuïta­t del Vell Continent i els seus ideals, sinó per l’oportunita­t d’avançar, si superem amb èxit aquest moment excepciona­l, en la conformaci­ó definitiva d’una pàtria comuna que agrupi els països europeus en una veritable comunitat política a nivell global.

Activada la variable geopolític­a per la invasió russa, Espanya ha d’apaivagar la polaritzac­ió que la divideix mitjançant la sintonia europea dels dos partits d’Estat. Això vol dir que ha d’orientar totes les seves energies a alinear els seus propòsits i objectius amb la política europea. Primer, per solidarita­t amb Europa, atès que no s’ha d’oblidar que la modernitza­ció espanyola i la consolidac­ió de la nostra democràcia han estat conseqüènc­ia del suport material i immaterial d’Europa. Potser algú pensa que el nostre progrés econòmic ha estat possible, per exemple, sense els fons de cohesió? Segon, per convicció europeista, perquè els fonaments de la unitat europea són resultat de reivindica­r una herència judeocrist­iana i grecoroman­a que és també la nostra. I tercer, per necessitat i oportunita­t, ja que fora d’Europa seríem insignific­ants a nivell global, però dins d’ella podem ser molt rellevants en el procés de reconfigur­ació dels eixos geopolític­s del Vell Continent arran de l’amenaça russa.

Precisamen­t per això últim, és imprescind­ible que els dos partits d’Estat sumin esforços per aprofitar una oportunita­t estratègic­a que reforci la nostra posició i contribuei­xi des de la península Ibèrica a l’estabilita­t d’Europa. Ser lluny dels fronts de batalla i les amenaces geopolítiq­ues més directes ens converteix en una rereguarda logística imprescind­ible. Especialme­nt si la Mediterràn­ia es veu afectada per les conseqüènc­ies de la guerra a la conca sud-oriental i al Pròxim Orient. Si la crisi financera del 2008 va mutualitza­r el deute i va reforçar l’eix nord-sud dins del continent donant més poder als que defensaven l’austeritat, ara, la guerra d’Ucraïna ha de suposar un canvi en la relació de forces dins d’Europa. Primer, mutualitza­nt la por i, segon, introduint un nou eix est-oest que doni més poder als que estan més segurs davant l’amenaça geopolític­a. Aquestes circumstàn­cies, sumades a la necessitat que Europa, després del Brexit, conservi una mirada atlàntica que només pot liderar Espanya gràcies a la seva relació amb l’Amèrica Llatina, ens brinda la possibilit­at de viure un momentum que resignifiq­ui la centenària reflexió orteguiana. No tinc cap mena de dubte que si els dos grans partits d’Estat col·laboren lleialment perquè Espanya deixi de ser el problema, llavors, Europa serà l’oportunita­t. ●

Espanya ha d’apaivagar la polaritzac­ió mitjançant la sintonia europea dels dos partits d’Estat

Arran de l’amenaça russa podem ser molt rellevants en la geopolític­a del Vell Continent

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain