La Vanguardia (Català-1ª edició)

Empreses que tanquen

- Sandra Barneda

Aquesta setmana el Govern espanyol es llevava optimista amb les dades de l’abril de la baixada de l’atur i l’augment dels contractes indefinits; una tendència a l’alça des de principis d’aquest any. Com a resposta a aquesta pujada exponencia­l, la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, posava el focus en la reforma laboral com a principal motor del canvi.

Tot i això, hi ha dades que no han copat els grans titulars però sobre les quals hauríem de reflexiona­r. Els tancaments de les empreses es disparen un 11% el primer quadrimest­re, i hi ha un total de 12.611 que han desaparegu­t des de principi d’any. La fi dels ajuts, la pujada de preus a causa de la guerra d’Ucraïna i l’augment de la morositat han estat els principals motius pels quals molts han hagut de posar fi a la seva activitat.

La major part dels tancaments correspone­n a microempre­ses; és a dir que, segons els càlculs, tenien una

Per bé que les xifres de l’atur han baixat, la xarxa empresaria­l continua disminuint

mitjana de dos, tres treballado­rs. No són dades espectacul­ars però sí reveladore­s de la fractura no dissolta entre les grans empreses i les petites, que suporten part de l’economia d’aquest país. El 15% de les pimes veuen en perill la viabilitat per la inflació i les dificultat­s postpandèm­ia per sanejar els seus comptes. Són dades de la Confederac­ió Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme).

Aquesta realitat, juntament amb la necessitat de digitalitz­ar-se –el 70% de les pimes del nostre país no tenen pàgina web–, s’ha de resoldre de pressa. Les pimes són més del 90% de la nostra economia i, estructura­lment, no estan a l’altura europea. Ni en ajuts, ni en transforma­ció digital, ni a l’hora d’agilitar qualsevol tràmit burocràtic. Segons el president de la Cepyme: “L’augment dels costos laborals i els elevats impostos són els principals problemes de les empreses”.

Hi ha tres lleis en marxa (Crea i Creix, Concursal i de Start-ups), segons Pedro Sánchez, per sufragar aquests problemes i repartir els fons europeus. Feijóo demana de reunirse amb el president espanyol per sol·licitar deflactar l’IRPF i una baixada de l’impost de societats. Per bé que les xifres de l’atur han baixat, la xarxa empresaria­l continua disminuint. Sense gaudir de l’equilibri a les dues bandes, és impossible una recuperaci­ó robusta de la nostra economia. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain