La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dels polítics no us en refieu

- Susana Quadrado

Per què els polítics s’han tornat tan insuportab­les i tan poc mereixedor­s de la nostra confiança? Ho presento a tall de “pregunta d’investigac­ió”, que diria un acadèmic. Em refereixo, com suposareu, al cas Pegasus. Però no només. Per als que en algun moment hem considerat possible que la política i els seus inquilins recuperess­in l’assossec, aquesta història d’espies que són una mica socs i d’espiats que surten fins i tot de sota les pedres ens porta un altre gran desengany. L’esperança que desaparegu­és la part de Mister Hyde que hi ha darrere de cada càrrec públic i retornés el més plàcid Doctor Jekyll s’esvaeix mentre uns envien els altres a la merda, tal qual, i fins i tot en fan un hashtag. Tornem a estar –si és que n’havíem arribat a sortir– en la política pinyata: a veure a qui traiem aquest matí a la platea i l’apallissem. Aquella cosa de l’odi. Aquella cosa de fer soroll.

Dimecres Fernando Ónega escrivia en aquest diari que a ell l’embargava la tristor. I a qui no, senyor Fernando. “Ni com a persones ni com a contribuen­ts mereixem aquest joc d’astúcies en què hi ha implicats dirigents de màxim nivell, líders que se senten oprimits, estrategs de l’egoisme que aprofiten les notícies per convertir-se en víctimes i una quantitat incerta de ciutadans que es consideren manipulats”. Ho subscric al cent per cent. S’entén la desafecció i una sensació creixent que ens estan fotent el pèl.

Ses senyories han oblidat allò de bastir ponts, però també uns quants periodiste­s. I el cas Pe

El cas Pegasus dispara la desafecció social cap a la política i una gran sensació de presa de pèl

gasus atia el pitjor de la política: la seva futbolitza­ció. La política es converteix en un MadridBarç­a perpetu, en una nit electoral interminab­le mentre apressen els problemes reals sense resoldre. Hola, hi ha algú governant? D’un temps ençà tot es fa per a la premsa. Les intervenci­ons no estan pensades per deixar anar arguments i convèncer, sinó per treure el titular. Es tracta que el ciutadà es faci idees partint de frases curtes, que no estan analitzade­s, que no aprofundei­xi, i que això el porti a raonaments curts. Com en el futbol: jo soc del meu equip, m’importa un rave el que facis, bé o malament. Plores si baixa a Segona, i aquell dia te’n vas a dormir i et dius “no torno a veure cap més partit, no tinc cap necessitat d’anar-me al llit trist”. I l’endemà et lleves i penses que, bé, potser a Segona no s’hi viu tan malament...

Una cosa semblant ha passat amb la política. La fe cega a la raó, i vivim amb les xarxes socials, la seva màxima expressió. Votants convertits en hooligans. Sembla que no pugui tenir bon rotllo amb algú que no pensi com jo o que no voti el mateix. Hi ha qui pensa així, i em pregunto què carai hi té a veure. En aquest país han aconseguit –i això és un reconeixem­ent al poder i no només al poder polític– que reïxi la idea de les dues Espanyes, on una no vol veure l’altra. I no n’hi ha una, sinó dues, tres, quatre. El més trist, senyor Fernando, és que molts ciutadans l’han comprada i acceptada. Tristor, molta.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain