La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les orques tornen a envestir

Des del juliol del 2020 s’han registrat més de 200 interaccio­ns amb vaixells

-

Les orques han tornat a tenir topades amb vaixells, provocar avaries i destrosses, i a forçar el rescat de tripulacio­ns de velers. Novament, al golf de Cadis. Els animals han tornat a interaccio­nar amb velers fins a aconseguir el seu objectiu: trencar el timó i aturar-los. Aquestes escomeses van irrompre com un comportame­nt inèdit fa tres anys. Des del juliol del 2020 ja s’han registrat més de 200 incidents, molts dels quals han provocat destrosses.

Des que al febrer es va començar a detectar l’entrada d’animals a la zona de l’Estret, es repeteixen els incidents. “I en les últimes setmanes aquestes situacions s’han anat intensific­ant”, explica Alfredo López, de la Universida­de de AveiroCESA­M), biòleg marí participan­t en el grup de treball que en fa el seguiment. “No és gens diferent del que ha passat en ocasions precedents”, sentencia.

Entre els últims successos hi ha un doble episodi registrat el 6 d’abril. El primer incident el va patir el catamarà Zina, de 12 metres d’eslora, envestit pels cetacis quan navegava a 2,2 milles de Barbate. El vaixell es va quedar sense rumb després que l’orca en trenqués el timó, de manera que va haver de ser rescatat per Salvament Marítim. Aquell mateix dia es va assistir el veler de bandera francesa Sixties, pel mateix motiu i a la mateixa zona.

L’estiu del 2021, la Capitania Marítima de Cadis va prohibir la navegació a la cala de Barbate als velers de menys de 15 metres.

Els testimonis van parlar aleshores d’una autèntica plaga d’interaccio­ns amb orques que aconseguie­n deixar les embarcacio­ns sense timó, amb el consegüent risc per a la navegació. En aquesta zona es van registrar 69 incidents a l’estiu i en 30 d’aquests casos va ser necessari remolcar l’embarcació a port a causa dels danys soferts.

El grup d’experts que investiga les col·lisions d’orques no aconseguei­x saber quina és la motivació principal d’aquest comportame­nt. “Però sí sabem que hi ha unes 14 orques implicades en aquestes interaccio­ns, i que algunes són més actives i altres, més observador­es”, diu López. Les orques interaccio­nen amb tota mena de vaixells, tant de pesca com esportius, i de diferents mides. No obstant això, els preferits són els d’uns 15 metres.

Els experts van presentar l’octubre del 2020 un estudi en què tenien dues hipòtesis sobre l’origen i la causa més probable d’aquests successos. La primera és que els animals desenvolup­in un comportame­nt autoinduït; és a dir, inventen un comportame­nt nou transmès i repetit com una rutina. Això encaixa amb el perfil de les orques juvenils, mogudes per la curiositat i el joc, encara que després ja en saben els efectes.

I l’altra hipòtesi és que responen a un comportame­nt aversiu; és a dir, després d’haver passat una mala experiènci­a, intenten aturar el vaixell per no repetir-la. Fa dos anys es va dir que aquella mala experiènci­a podia ser la topada d’un grup d’orques juvenils amb una embarcació a l’Estret de Gibraltar, on van resultar ferides. La presència d’un veler navegant hauria derivat en un comportame­nt preventiu destinat “a aturar la velocitat a través de la manipulaci­ó del timó”, deia l’informe.

Les envestides de les orques es van intensific­ant cap a l’estiu, i després comencen a descendir a mesura que es mouen cap al nord i es van introduint a l’oceà. Una cop depassen l’Estaca de Bares, s’obre un ventall de rutes i es dispersen en aigües obertes, sense que se sàpiga on passen l’hivern, encara que després tornen a l’Estret. ●

Una de les hipòtesis és un comportame­nt aversiu a causa d’una mala experiènci­a; i per això volen aturar el vaixell

 ?? SA VAMENTO MA  T MO ?? Captura del vídeo de Salvament Marítim d’una de les escomeses a un vaixell el 6 d’abril a prop de Barbate
SA VAMENTO MA T MO Captura del vídeo de Salvament Marítim d’una de les escomeses a un vaixell el 6 d’abril a prop de Barbate

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain