La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contagis de gent gran continuen pujant i la xifra de morts es manté en unes 70 al dia

-

La situació epidemiolò­gica en el grup de persones de més de 60 anys no és bona. Els contagis continuen a l’alça, i superen els 800 casos per 100.000 habitants (813). Preocupa la situació de les de més de 80, amb una incidència de 1.045. Pel que fa als morts, les dades continuen sent descoratja­dores: una mitjana de 70 persones moren cada dia a Espanya a conseqüènc­ia de la covid.

La dada positiva és que la pressió hospitalàr­ia es manté baixa, amb una ocupació de llits a planta que se situa en un 5,53%, i a les ucis, en un 4%. Tot i això, la situació no és igual en totes les comunitats. A Astúries i Castella i Lleó l’ocupació de llits per malalts de la covid supera els dos dígits, mentre que a Cantàbria i Galícia se situa al voltant d’un 8%.

Des del Ministeri de Sanitat s’insisteix que és l’ocupació hospitalàr­ia la principal dada en què cal fixar-se per comprovar l’evolució del virus, malgrat que comunitats com Astúries, Galícia, Navarra, Castella i Lleó i Extremadur­a avisen de les elevades incidèncie­s en persones de més de 80 anys, població molt vulnerable a qui un contagi pot suposar un greu risc per a la salut.

I a la resta de la població? No hi ha dades perquè ja no es recullen (només algunes). Els centres de salut no ho fan, i als hospitals, depèn. Però els farmacèuti­cs sí que fan referència a un increment “enorme” de compra de tests d’antígens ja des de finals d’abril però, especialme­nt, aquesta primera setmana de maig. Sembla que el virus circula amb tranquil·litat.

A això s’hi suma la decisió de l’OMS aquesta mateixa setmana d’incloure dues subvariant­s de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, com d’especial preocupaci­ó. Sud-àfrica, un dels països que estan treballant més en la seqüenciac­ió genètica del coronaviru­s, acaba d’alertar que els nous llinatges BA.4 i BA.5 han multiplica­t per deu el nombre de contagis al país africà en tot just deu dies, dels 1.000 als 10.000. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain